Uutiset

Uistelukilpailun kaloja liikaa

Oli mielenkiintoista lukea kaksi erilaista mielipidettä (HäSa 27.7. ja 2.8.) uistelukilpailuista. Aiheen voisi tietysti laajentaa tehouisteluun.

Luonnosta otetaan yleensä tarpeeseen kalaa, riistaa, viljaa ym. Eräs ystäväni on innokas uistelija ja käy myös kilpailuissa – hän kertoi ettei kaikelle saaliille löydy käyttöä sitä kun tulee niin paljon. Uistelukilpailuissa saalista voi olla useita kymmeniä kiloja suurta kalaa. Kateudesta tuskin on kyse jos paheksuvaan sävyyn kirjoitetaan kalan haaskauksesta kilpailujen yhteydessä.

Ymmärrän kyllä, että kaupallilsuus ja näyttämisen halu pistää hankkimaan suuria veneitä ja kalliita laitteita ”kalastukseen”.

Kalastus on erittäin hyvä ja hyödyllinen harrastus, uistelukilpailut näyttävät kuitenkin vievän sitä moottoriurheilun suuntaan. Kilpailuissa suuret moottoriveneparvet tuovat saasteita veteen sekä ilmaan ja se on myös tosiasia.

Riistamiehet hoitavat riista-alueitaan ja seuraavat luontoa ruohonjuuritasolla. Riistaa ei tapeta kilpailumielessä. Kilpauistelijat maksavat varmaan lupansa, mutta kiinnostus vesistöjen puhtauteen ja kalakannan hyvinvointiin sekä työpanos näihin puuttuu useimmilta.

Mato-onginta- ja pilkkikilpailut ovat luonteeltaan aivan erilaisia. Saalis on etupäässä roskakalaa ja näin tulee kalavesiä puhdistettua. Nämä jos mitkä ovat sosiaalisia tapahtumia ja sopivat tavallisen tallaajan kukkarolle.

Kaikella on aikansa, niin varmaan myös nykyisellä uistelukulttuurilla. Ihminen huomaa ja oppii mikä on oikein ympäristölle ja eläville olioille kuten kalakannalle. Kirjoittelu ja mielipiteiden vaihto selkiyttää näkemyksiä puolin ja toisin – näistä kai se kehitys alkaa.

Nautitaan kala-aterioista, mutta ei tapeta arvokkaita ja suuria ruokakaloja turhaan.

Antti Rantanen

Hämeenlinna

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic