fbpx
Kanta-Häme

Ukkosrintama saapui Suomen länsiosiin – myös Kanta-Hämeessä useita varoituksia voimassa

Tänäänkin on hyvin kuuma päivä, Heinolassa mitattu 31 astetta.
Kanta-Hämeessä saattaa sataa rankasti keskiviikon ja torstain aikana. Arkistokuva. Kuva: AF=Anja Filppula

Suomeen saapui iltapäivällä lännestä ukkosrintama, joka tuo mukanaan runsaasti vettä ja voimakkaita tuulia, Ilmatieteen laitos kertoo. Ukkosvaroitus on voimassa eteläiseltä rannikolta pohjoisimpaan Lappiin puoleenyöhön saakka.

Iltapäivällä pelastuslaitokset saivat useita hälytyksiä rakennuspaloista Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Ainakin osan niistä epäillään syttyneen salamaniskusta.

Päivystävä meteorologi Henri Nyman arvioi, että pahin tilanne on iltakuudesta iltakymmeneen, jolloin ukkoset liikkuvat laajasti Pohjanmaan maakunnissa.

– Maahan on ennusteiden mukaan kehittymässä hyvinkin voimakkaita ukkosia tänään, Nyman totesi.

– Ukkoset liikkuvat illan mittaan Pohjanmaan yli kohti Oulua ja eteläistä Lappia. Ensi yönä voi olla rajuja ukkosia myös Itä-Suomessa.

Ennusteen mukaan pahimmilta ukkosilta vältytään todennäköisesti maan etelä- ja kaakkoisosissa.

Myös tämä päivä on ollut hyvin kuuma. Forecan mukaan korkein lukema oli mitattu kello 15:een mennessä Heinolassa, missä lämpö kipusi 31 asteeseen. Myös esimerkiksi Lahdessa mitattiin 30,6 astetta.

Heinolan mittaustulos saatetaan Forecan mukaan ylittää vielä hieman myöhemmin iltapäivällä jollakin paikkakunnalla.

Tuuli on tänään sateita vakavampi uhka

Vettä voi tulla tänään ukkoskuurojen aikana runsaasti, ja tuulet saattavat puhaltaa puuskissa yli 25 metriä sekunnissa. Nyman lisäsi, että ukkoset liikkuvat tänään nopeasti, jolloin sateet eivät kestä yhdessä paikassa kovin pitkään.

– Vettä voi tulla kerralla hyvin runsaasti, mutta sateiden ei pitäisi kestää niin kauan kuin esimerkiksi eilen Oulun seudulla. Sen sijaan tuulet voivat olla tänään paljon vakavampia, Nyman sanoo.

– Ukkosten aikana voi esiintyä voimakkaita syöksyvirtauksia. Lapissa on suotuisat olosuhteet jopa trombeille, mutta niiden kehittyminen jää nähtäväksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan trombilla tarkoitetaan rajua, paikallista ja lyhytkestoista pyörretuulta, joka syntyy kuuro- tai ukkospilven nousuvirtauksessa. Pyörteessä tuulen nopeus on vähintään 18 metriä sekunnissa, ja se saattaa aiheuttaa tuhoa kulkureitillään. Pohjois-Amerikassa samaa ilmiötä kutsutaan tornadoksi.

Kanta-Häme mahdollisesti säästymässä pahimmalta

Toistaiseksi näyttää siltä, että Kanta-Häme säästyy kovimmalta ukkosrintamalta. Ilmatieteen laitos on silti antanut maakuntaan varoituksen rajusta ukonilmasta ja rankasta sateesta. Varoitukset ovat voimassa keskiviikkoiltapäivästä torstaiyöhön asti.

Rankalla sateella tarkoitetaan yli 30 millimetrin sademäärää tunnissa ja mahdollista tulvimista. Raju ukonilma taas voi sisältää erittäin voimakkaita ukkospuuskia ja aiheuttaa sähkökatkoja, teleliikenteen häiriöitä tai muita vaurioita.

Pohjois-Pohjanmaalla raju ukonilma jo eilen – pelastuslaitoksella satakunta tehtävää

Pohjois-Pohjanmaalla erityisesti Oulun seudulla koettiin raju ukonilma jo eilen illalla. Vettä tuli kaupungin keskustan alueella enimmillään yli 50 millimetriä tunnissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan Oulun tyypillinen koko elokuun sademäärä on noin 62 millimetriä.

Pelastuslaitokselle myrsky aiheutti alueella reilut sata tehtävää illan aikana. Henkilövahinkoja ei kuitenkaan sattunut.

– Tehtävät olivat lähinnä vahingontorjuntaa. Oli puiden kaatumisia ja vettä kellareissa. Myös alikulkukäytävät tulvivat, päivystävä päällikkö Sami Hiltunen Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta kertoi keskiviikkoaamuna.

– Lisäksi yksi omakotitalo paloi todennäköisesti salaman sytyttämänä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan salamointi oli Oulussa eilisiltana erittäin rajua. Enimmillään salamoita välähti tunnissa sadan neliökilometrin alueella yli sata kappaletta.

– Meillä puhutaan kovasta salamoinnista jo silloin, kun määrät liikkuvat 10–20 salaman välillä tunnissa, päivystävä meteorologi Nyman sanoo.

– Yli sata salamaa on siis todella kova lukema. Siinä on välähdellyt hyvin tiuhaan.

Nymanin mukaan Suomessa puhutaan kovasta ukkosesta, jos pitkin maata havaitaan vuorokaudessa 10 000 salamaa. Eilen salamoita havaittiin lähes 6 000, joista leijonanosa oli Pohjanmaan rannikolla.

Menot