fbpx
Uutiset

NYT: Ukraina kehottaa kansalaisiaan pakenemaan Venäjän valtaamilta alueilta Ukrainan vastahyökkäyksen alta

Tiistaina otetussa kuvassa näkyy, kuinka laaja savupilvi kohoaa Sjeverodonetskin kaupungin lähistöltä. Kuva on otettu Lysytshanskista, jota kohti Venäjän joukot ovat etenemässä.
Tiistaina otetussa kuvassa näkyy, kuinka laaja savupilvi kohoaa Sjeverodonetskin kaupungin lähistöltä. Kuva on otettu Lysytshanskista, jota kohti Venäjän joukot ovat etenemässä. Lehtikuva/AFP

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk kehottaa ihmisiä pakenemaan Venäjän valtaamilta alueilta maan eteläosista Ukrainan vastahyökkäyksen alta.

Asiasta uutisoi yhdysvaltalaislehti New York Times.

Venäjä on estänyt ukrainalaisia lähtemästä valtaamiltaan alueilta Ukrainan hallussa oleville alueille. Lehden mukaan varapääministeri kertoikin Venäjän miehittämän Etelä-Ukrainan Hersonin alueen asukkaiden turvallisimmaksi pakoreitiksi siirtymisen Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle.

Venäjän hyökkäysten pääpainopiste on viime aikoina ollut Itä-Ukrainassa.

Ajatushautomo: Venäjä edennyt kohti Sjeverodonetskin länsipuolella sijaitsevaa Lysytshanskia

Venäjän joukot ovat edenneet etelästä kohti Lysytshanskin kaupunkia Itä-Ukrainassa, kertoo ajatushautomo Institute for the Study of War. Ajatushautomon mukaan Venäjä hyökännee kaupungin laitamille lähiaikoina.

Lysytshansk sijaitsee Donetsjoen länsirannalla, vastapäätä Sjeverodonetskia. Venäjä on yrittänyt monta viikkoa vallata Sjeverodonetskin kaupunkia kokonaisuudessaan.

Ajatushautomo arvioi, että Venäjän eteneminen on takaisku Ukrainan puolustukselle kaupunkien lähialueella, mutta Lysytshanskin valtaaminen vaatinee Venäjältä pitkäkestoisia kaupunkitaisteluita.

Aiemmassa raportissaan ajatushautomo kertoi, että Ukrainan viranomaiset uskovat Venäjän pyrkivän valtaamaan Itä-Ukrainan Sjeverodonetskin kaupungin tällä viikolla. Ajatushautomon mukaan Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar sanoi maanantaina Venäjän johdon asettaneen tämän viikon sunnuntain takarajaksi Luhanskin alueen valtaamiselle, jossa sekä Sjeverodonetsk ja Lysytshansk sijaitsevat.

Zelenskyi: Ukraina vahvistaa puolustustaan Luhanskin alueella

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina vahvistaa puolustustaan Luhanskin alueella, jossa käydään tällä hetkellä kovimpia taisteluita Ukrainassa.

Myöhään tiistai-iltana julkaistussa puheessaan hän kommentoi myös Venäjän ankaria pommituksia Harkovan alueella.

– Niistä ei ole valtaajille mitään hyötyä, mutta Venäjän armeija on kuuro kaikelle järjelle. Se vain tuhoaa ja tappaa osoittaakseen johdolleen, ettei se seiso paikallaan, Zelenskyi sanoi.

Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synjehubov kertoi tiistaina, että alueen pommituksissa kuoli päivän aikana 15 ihmistä ja 16 haavoittui. Kuolleiden joukossa oli muun muassa kahdeksanvuotias lapsi.

– Tämä on terrorismia. Nämä ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, joista on rankaistava, Synjehubov kertoi Telegram-tilillään.

Asiasanat

Menot