fbpx
Uutiset

Ukraina kehottaa kansalaisiaan pakenemaan Venäjän valtaamilta alueilta Ukrainan vastahyökkäyksen alta – Venäjä edennyt Itä-Ukrainassa kohti Lysytshanskia

Ukrainan presidentti Zelenskyin mukaan Harkovan eiliset pommitukset ovat osoitus siitä, että Venäjän armeija "vain tuhoaa ja tappaa osoittaakseen johdolleen, ettei se seiso paikallaan".
Venäjän hyökkäysten painopiste on viime aikoina ollut Itä-Ukrainassa. Kuva: Anatolii Stepanov

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk on kehottanut ihmisiä pakenemaan Venäjän valtaamilta alueilta maan eteläosista Ukrainan vastahyökkäyksen alta. Asiasta uutisoi yhdysvaltalaislehti New York Times .

Venäjä on estänyt ukrainalaisia lähtemästä valtaamiltaan alueilta Ukrainan hallussa oleville alueille. Lehden mukaan varapääministeri kertoikin Venäjän miehittämän Etelä-Ukrainan Hersonin alueen asukkaiden turvallisimmaksi pakoreitiksi siirtymisen Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle. Krimiltä Vereshtshuk on kehottanut ihmisiä lähtemään ulkomaille ja ottamaan yhteyttä Ukrainan lähetystöihin.

Hersonin alueella arvioidaan asuvan edelleen noin puoli miljoonaa ihmistä.

Ukrainan vastahyökkäyksen haasteena tulee lehden mukaan olemaan lisäksi se, kuinka paljon Ukraina on valmis aiheuttamaan vaurioita vallatessaan takaisin kaupunkejaan.

Ajatushautomo: Lysytshanskin valtaaminen vaatinee Venäjältä pitkäkestoisia kaupunkitaisteluita

Venäjän joukot ovat edenneet etelästä kohti Lysytshanskin kaupunkia Itä-Ukrainassa ja hyökännee kaupungin laitamille lähiaikoina, kertoi ajatushautomo Institute for the Study of War tiistaina.

Ajatushautomo arvioi, että Lysytshanskin valtaaminen vaatinee Venäjältä pitkäkestoisia kaupunkitaisteluita.

Lysytshansk sijaitsee Donetsjoen länsirannalla, vastapäätä Sjeverodonetskia. Venäjä on yrittänyt monta viikkoa vallata Sjeverodonetskin kaupunkia kokonaisuudessaan.

Aiemmassa raportissaan ajatushautomo kertoi, että Ukrainan viranomaiset uskovat Venäjän pyrkivän valtaamaan Sjeverodonetskin kaupungin tällä viikolla.

Ukrainan paikallishallinto luonnehti keskiviikkona Sjeverodonetskin tilannetta “helvetiksi”.

– Neljän kuukauden ajan kaikissa asemissamme siellä on ollut tulipalo Venäjän kaikkien eri aseiden rumputulessa. Poikamme kuitenkin pitävät asemansa ​​ja jatkavat niin kauan kuin on tarpeen, sanoi Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai sosiaalisessa mediassa.

Haidai kertoi hänkin, että Venäjän joukot yrittävät nyt piirittää Lysytshanskin. Kuvernöörin mukaan Ukrainan joukot hallitsevat edelleen kaupunkia.

Zelenskyi: Ukraina vahvistaa puolustustaan Luhanskin alueella

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina vahvistaa puolustustaan Luhanskin alueella, jossa käydään tällä hetkellä kovimpia taisteluita Ukrainassa.

Myöhään tiistai-iltana julkaistussa puheessaan hän kommentoi myös Venäjän ankaria pommituksia Harkovan alueella.

– Niistä ei ole valtaajille mitään hyötyä, mutta Venäjän armeija on kuuro kaikelle järjelle. Se vain tuhoaa ja tappaa osoittaakseen johdolleen, ettei se seiso paikallaan, Zelenskyi sanoi.

Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synjehubov kertoi tiistaina, että alueen pommituksissa kuoli päivän aikana 15 ihmistä ja 16 haavoittui. Kuolleiden joukossa oli muun muassa kahdeksanvuotias lapsi.

Lähteenä myös AFP.

Menot