fbpx
Uutiset

Ukrainalta tulinen Krimin venäläisturisteille – "Aika lähteä kotiin"

Satelliittikuvaa tukikohdasta ennen ja jälkeen tiistaisen iskun. Kuva: Handout

Ukrainan puolustusministeriö julkaisi sosiaalisen median kanaviinsa torstaina videon, joka on suunnattu Venäjän laittomasti itseensä liittämän Krimin niemimaalla lomaileville venäläisturisteille.

Julkaisun taustalla on Krimillä Novofedorivkan kaupungissa sijaitsevassa venäläistukikohdassa tiistaina tapahtuneet räjähdykset, jotka ovat joidenkin arvioiden mukaan ukrainalaisten erikoisjoukkojen tai ohjusten aiheuttamia. Ukraina ei ole kertonut mahdollisesta operaatiostaan itse, Venäjä vuorostaan on väittänyt räjähdyksiä onnettomuudeksi.

Venäjää vastaan sotaa käyvä Ukraina on nähtävästi tarttunut Venäjän syöttämään selitykseen ja ryhtynyt hyödyntämään sitä tiedotussodassaan.

– Teillä oli muutamia vaihtoehtoja tänä kesänä. Palm Jumeirahin rannat. Antalyan lomakohteet. Kuubalaiset mökit. Valitsitte Krimin. Se oli iso virhe, videossa näkyvissä teksteissä lukee. Taustalla soi brittiläisen popyhtye Bananamaran kappale Cruel Summer.

Seuraavaksi videolla näkyy silminnäkijöiden kuvaamia videoita keskiviikkoisista räjähdyksistä.

– Aika lähteä kotiin, seuraava teksti sanoo.

Videon päätteeksi näytetään teksti, jossa sanotaan “Krim on Ukrainaa”.

– Elleivät he halua epämiellyttävän kuumaa kesälomaa, neuvomme arvostamiamme venäläisvieraita välttämään Ukrainan Krimillä vierailua, puolustusministeriö kirjoittaa viestipalvelu Twitterissä.

– Koska mikään määrä aurinkorasvaa ei riitä suojelemaan heitä luvattomilla alueilla tapahtuvan tupakoinnin vaarallisilta vaikutuksilta, kirjoitus päättyy.

Ukrainan puolustusministeriö sivusi paloturvallisuussääntöjä ja tupakointikieltoa tietyissä paikoissa, kun se ensimmäisen kerran kommentoi räjähdyksiä ja kiisti Ukrainan osallisuuden iskuun.

Venäjälle menevä silta oli tiistaina ruuhkautunut, kun turistit pakenivat takaisin Venäjälle.

Venäjä käynnisti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan helmikuun 24. päivä. Krimin niemimaan se valloitti keväällä 2014 ja liitti sen itseensä järjestämällään kansanäänestyksellä.

Menot