fbpx
Uutiset

Ukrainan ja Turkin presidentit sekä YK:n pääsihteeri tapaavat Ukrainassa – Harkovan ilmaiskussa kuoli ainakin seitsemän

Ukrainan Lvivissä tapaava kolmikko keskustelee myös venäläisten valtaaman Euroopan suurimman ydinvoimalan tilanteesta.
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin, Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin ja YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin on määrä tavata Ukrainassa tänään. Kuva: Str

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin, Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin ja YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin on määrä tavata Ukrainassa tänään.

Tapaaminen järjestetään Zelenskyin aloitteesta. Kolmikko tapaa Lvivissä Länsi-Ukrainassa, mistä Guterres matkustaa Mustanmeren rannalle Odessan satamakaupunkiin huomenna ennen kuin jatkaa matkaansa Turkkiin.

Ukrainan sodan lisäksi kolmikko keskustelee myös Euroopan suurimman ydinvoimalan Zaporizhzhjan tilanteesta ja YK:n viljahankinnoista Ukrainasta.

Venäjä valtasi Zaporizhzhjan ydinvoimalan maaliskuussa. Viime viikkoina voimalan alueelle on kohdistunut useita iskuja, joista Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan.

Guterresin matka Odessaan liittyy YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n viljahankintoihin Ukrainasta. Ensimmäinen YK:n hankkima viljalasti lähti tiistaina Pivdennyin satamasta kohti Djiboutia Itä-Afrikassa, mistä vilja lähetetään Etiopiaan.

Zelenskyi: Harkovan ilmaisku kertoo hyökkääjien voimattomuudesta

Koillis-Ukrainan Harkovan kaupunkiin keskiviikkona kohdistuneessa Venäjän ilmaiskussa on kuollut ainakin seitsemän ihmistä, kertoo kaupungin pormestari Ihor Terehov. Asiasta kertoi muun muassa ukrainalainen Kyiv Independent -uutissivusto.

Iskussa myös haavoittui kymmeniä ihmisiä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kirjoitti Telegram-tilillään , että harkovalaisen asuinrakennuksen täysin tuhonneelle iskulle ei ollut mitään oikeutusta ja isku kertoi vain hyökkääjien voimattomuudesta.

Harkovan aluesyyttäjän tiedottajan mukaan iskun kohteeksi joutuneessa rakennuksessa oli iskun aikaan 20–40 ihmistä.

Terehovin mukaan Venäjä teki useita ilmaiskuja Harkovaan myös torstain vastaisena yönä.

Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova sijaitsee vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Venäjän rajasta. Venäjä aloitti kaupungin piirityksen helmikuussa alkaneen hyökkäyksensä ensimmäisinä päivinä mutta ei onnistunut valtaamaan kaupunkia. Venäjän sotatoimien painopiste on keskittynyt viime aikoina Ukrainan etelä- ja itäosiin.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Harkovan alueella on kuollut satoja ihmisiä Venäjän hyökkäyksen aikana.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Menot