fbpx
Uutiset

Ukrainan presidentinvaaleista on tulossa oligarkkien taistelu

Presidentinvaalien toisella kierroksella ovat vastakkain Petro Poroshenko ja miljardööri Ihor Kolomoiskyin nostama Volodymyr Zelenskyi.
Koomikko Volodymyr Zelenskyi lähtee Ukrainan presidentinvaalien toiselle kierrokselle istuvan presidentin haastajana. Kuva: STEPAN FRANKO
Koomikko Volodymyr Zelenskyi lähtee Ukrainan presidentinvaalien toiselle kierrokselle istuvan presidentin haastajana. Kuva: STEPAN FRANKO

 

Ukrainan presidentinvaalien yllättäjä on koomikko Volodymyr Zelenskyi, joka oli voittamassa ensimmäistä äänestyskierrosta.

Politiikan ulkopuolelta presidenttikisaan lähtenyt Zelenskyi, 41, hyötyy kansan tyytymättömyydestä poliittista eliittiä kohtaan. Hänen maineensa perustuu tv-rooleihin, joissa hän pilailee poliittisen eliitin kustannuksella.

Zelenskyitä on kuitenkin syytetty rahaeliitin, eritoten oligarkki Ihor Kolomoiskyin juoksupojaksi. Kolomoiskyi kuuluu Ukrainan rikkaimpien miljardöörien joukkoon.

Zelenskyin suosittuja tv-sarjoja on esitetty juuri Kolomoiskyin omistamalla tv-kanavalla. Presidentinvaalien alla kanava esitti vastikään kuvatun Kansan palvelija -sarjan uusimman tuotantokauden. Kyseinen sarja toi Zelenskyin kansan tietoisuuteen.

Vaalien toisella kierroksella ovat asettumassa vastakkain kahden maan merkittävimpiin kuuluvan oligarkin resurssit. Ensimmäinen on Ihor Kolomoiskyi ja toinen on jo yhden presidenttikauden istunut, suklaatehtailijana omaisuuttaan kartuttanut Petro Poroshenko, 53.

Epäselvyyksiä itse kullakin

Harvalla oligarkilla on Ukrainassa hyvä maine. Poroshenkon voi odottaa pitävän Kolomoiskyin menneisyydestä löytyviä epärehellisiä toimia esillä vaalikampanjan aikana. Myös Poroshenkon omassa henkilöhistoriassa on lukuisia epäselvyyksiä, joita Zelenskyin leiri takuulla hyödyntää.

Ihor Kolomoiskyin liiasta esillä pitämisestä voi olla Volomydyr Zelenskyille jopa suoranaista hallaa. Oligarkki nimittäin tunnetaan Ukrainan aiemmin suurimman liikepankin Privatbankin toisena omistajana. Valtio kansallisti surullisenkuuluisan Privatbankin vuonna 2016.

Ukrainan keskuspankki on yrittänyt periä Kolomoiskyilta oikeusteitse satoja miljoonia euroja. Ukrainan valtio on joutunut käyttämään verorahoja varastettujen varojen korvaamiseen samalla, kun pankki jatkaa toimintaansa.

Ukrainan oikeuslaitosta uudistetaan, mutta se ei edelleenkään toimi puolueettomasti. Kolomoiskyin vastustajat pelkäävät, että Zelenskyin valinta johtaisi pahimmassa tapauksessa Privatbankin omistuksen palauttamiseen Kolomoiskyille. Samalla Kolomoiskyin jo ennestään merkittävä vaikutusvalta kasvaisi entisestään Ukrainassa.

Presidentti vetoaa nuoriin

Petro Poroshenkon mielestä Ihor Kolomoiskyi on tukenut sekä Zelenskyiä että konkaripoliitikko Julia Tymoshenkoa kostaakseen pankkinsa yksityistämisen. Kolomoiskyi kieltää rahoittavansa Zelenskyiä. Toisaalta hän on tehnyt selväksi, että toivoo Poroshenkon häviävän.

Poroshenko yrittänee vedota etenkin alle 30-vuotiaisiin äänestäjiin, jotka olivat ensimmäisellä kierroksella vahvasti Zelenskyin takana.

Istuva presidentti puhutteli nuoria aikuisia heti vaalipäivänä pitämässään puheessa. Hän vakuutteli, että viiden viime vuoden aikana nähdyt uudistukset on tehty nuoria ja Ukrainan tulevaisuutta ajatellen. Hän myös varoitti äänestäjiä, että virhevalinta riskeeraisi jo saavutetut uudistukset.

 

Presidentti Petro Poroshenko on kartuttanut omaisuuttaan suklaatehtailijana. Kuva: SERGEY DOLZHENKO
Presidentti Petro Poroshenko on kartuttanut omaisuuttaan suklaatehtailijana. Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Ukrainalaiset tyytymättömiä

Ukrainalaiset tuntuvat suorastaan janoavan tuoreita kasvoja politiikkaan.

Esimerkiksi kaksi kertaa pääministerinä toiminut Julia Tymoshenko on esimerkki poliitikosta, joka näyttää pyrkivän valtaan aina uudestaan poliittisista suhdanteista välittämättä.

Volodymyr Zelenskyi vältteli ensimmäisellä kierroksella asiaosaamista kartoittavia syväluotaavia haastatteluja sekä väittelyjä vastustajiensa kanssa. On selvää, että Petro Poroshenko kyseenalaistaa toisella kierroksella vastustajansa epätavallisen kampanjointityylin ja pyrkii haastamaan tämän asiakysymyksissä.

Kansalaiset ovat tyytymättömiä myös presidentti Poroshenkoon. Moni pitää häntä yhtä korruptoituneena kuin muitakin johtavia ukrainalaispoliitikkoja.

Ukrainalaiset eivät ole olleet vakuuttuneita uudistusten etenemisnopeudesta ja korruption vähenemisestä Poroshenkon kaudella. Kansan elintaso ei ole noussut toivotulla tavalla, eikä presidentti ole saanut lopetettua Itä-Ukrainan sotaa.

Zelenskyillä selvä johto

Volodymyr Zelenskyi, 41, näyttää rohmunneen reilut 30 prosenttia annetuista äänistä, kun Ukrainan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen ääntenlaskenta oli yhä käynnissä.

Ero noin 16 prosentin äänisaaliin saaneeseen istuvaan presidenttiin Petro Poroshenkoon, 53, on huomattava.

Poroshenkon kanssa gallupeissa tasaluvuin kakkossijasta taistelleen Julia Tymoshenkon tulos on jäämässä 13 prosentin paikkeille.

Äänestysvilkkaus oli yli 63 prosenttia.

Toinen kierros pidetään kolmen viikon päästä.

Menot