fbpx
Uutiset

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko vakuuttaa Kiina-yhteyksiensä olleen laillisia – valiokunnan jäsen Anne-Mari Virolainen vaatii silti pikaista selvitystä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei luota Kiina-kuvioista kertoneen Suomen Kuvalehden tietoihin. Mika Niikko itse toteaa lehden vihjailevan kytköksistä, joita ei ole.
"Suomen Kuvalehden juttu luo kuvaa kytköksistä, joita ei ole olemassa. Minulla ei ole yritystoimintani suhteen mitään salattavaa", ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Niikko vakuuttaa. Kuvalehti kirjoitti Niikon ja hänen puoluetoverinsa salanneen osakkuutensa Kiinan valtioon kytkeytyvässä teknologiayhtiössä. Kuva: Markku Ojala / Arkisto
"Suomen Kuvalehden juttu luo kuvaa kytköksistä, joita ei ole olemassa. Minulla ei ole yritystoimintani suhteen mitään salattavaa", ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Niikko vakuuttaa. Kuvalehti kirjoitti Niikon ja hänen puoluetoverinsa salanneen osakkuutensa Kiinan valtioon kytkeytyvässä teknologiayhtiössä. Kuva: Markku Ojala / Arkisto

Perussuomalaisten vantaalainen kansanedustajan ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon Kiina-yhteyksistä noussutta kohua on kommentoitu parin viime päivän aikana usealta taholta ja usealla tavalla. Osa lausunnoista on sitä maata, että kohuun ei ole aihetta. Osassa taas vaaditaan toimenpiteitä.

Jupakan nosti torstaina esille Suomen Kuvalehti
. Lehden artikkelin mukaan Niikko ja hänen puoluetoverinsa ja kollegansa Viile Vähämäki salasivat osakkuutensa Kiinan valtioon kytkeytyvässä teknologiayhtiössä.

Viime vaalikaudella Niikko teki Kiinan-matkoja kiinalaisten laskuun, isännöi kiinalaisdelegaatioiden tilaisuuksia eduskunnassa ja perusti Realmax-nimisen yhtiön Vähämäen ja kiinalaisen Hang Sin kanssa. Joulukuussa 2017 Kiinan valtion rahoittama Realmax Group kertoi investoivansa miljoona euroa toimipisteeseensä Vantaalla.

Niikko on ollut muutenkin varsin aktiivinen Kiinan puolestapuhuja.

– Hyvät suhteet Kiinaan ovat merkittävää diplomatiaa ulkomaankaupan lisääntymiseksi, hän vastasi helmikuussa 2018 Lännen Median kyselyyn kiinalaispandojen tuonnista Suomeen.

Halla-aho arveli juttua agendajournalismiksi

Vaikka Niikko sai itse olla äänessä Suomen Kuvalehden uutisessa, hän lähetti lehdelle jälkipyykkiä.

Hänen mukaansa “vihjailuilla ei ole katetta”.

Niikko korosti omistaneensa Realmaxin osakkeita vain neljän kuukauden ajan sen perustamisen jälkeen ja noudattaneensa kaikessa toiminnassaan Suomen lakeja ja ilmoitusvelvollisuuksia.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi Suomen Kuvalehdessä suhtautuvansa epäilevästi lehden tietoihin.

– En voi lähtökohtaisesti luottaa siihen, mitä te kirjoitatte hänestä, Halla-aho kommentoi lehdelle.

Niikko sai kuitenkin tarkastaa jutussa julkaistut sitaattinsa.

– Niikko koki käymämme keskustelun perusteella, että hänen sanomisiaan oli leikkailtu ja liimailtu aika villisti. Oleellisia asioita oli jätetty pois. Ehkä tämä on tällaista agendajournalismia, Halla-aho vastasi Suomen Kuvalehdessä.

Eduskunnan pääsihteeri rauhoitteli kohua

Perussuomalaisten ulkopuolella jupakkaan ovat ottaneet kantaa muiden muassa ulkoasiainvaliokunnan kokoomuslainen jäsen, kansanedustaja Anne-Mari Virolainen. Ylen mukaan hän vaatii Mika Niikolta pikaista selvitystä kiinalaisyhteyksistä.

– Erityisesti ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalla on velvollisuus tuoda esille kaikki sidonnaisuutensa ulkomaisiin toimijoihin. Nyt vaikuttaa siltä, että kaikkea ei ole kerrottu asiallisesti ja avoimesti, Virolainen tähdensi Ylelle.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola ei sen sijaan pidä Suomen Kuvalehden tietoja raskauttavina.

– Tässä vaiheessa en näe, että eduskunnan olisi syytä ryhtyä toimenpiteisiin, Paavola vastasi Ylelle.

Myöskään MTV:n uutisten haastattelema eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ei pidä jatkoselvitystä tarpeellisena. Hänen mielestään asia kuuluu perussuomalaisten eduskuntaryhmälle.

Mika Niikolla on vaikea ja värikäs tausta

Vantaalainen Mika Niikko, 52, on kuulunut perussuomalaisten eduskuntaryhmään vuodesta 2011. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi hän nousi viime kesänä, kun tehtävään aiemmin valittu Laura Huhtasaari (ps.) lähti europarlamentaarikoksi Brysseliin.

Niikko on taustaltaan nuorisojärjestöjohtaja, musiikkikustantaja ja entinen parvekelasialan yrittäjä. Koulutukseltaan hän on sähköasentaja.

Vuonna 2000 Niikko lopetti aktiivisen yrittäjätoiminnan ja perusti erityisnuorisojärjestö Takaisin Elämään ry:n auttaakseen päihdeongelmissa ja kriiseissä olevia nuoria.

Hän on itse kertonut julkisuudessa omasta ankeasta lapsuudestaan alkoholistikodissa ja lastenkodissa sekä alkoholinkäytöstään kouluaikana, osallisuudestaan rikolliseen jengiin ja viimein uskoon tulostaan vuonna 1991. Niikko on aktiivinen helluntailainen.

Menot