Uutiset

Ulkoistetaan rajavartiot

Hämeen Sanomien pääkirjoitus 18.6.2005 käsitteli hallituksemme kömmähdystä rajavartijoitten lakon aiheuttamien ongelmien ratkaisuyrityksessä.

Todellakin. Saimme taas mätäkuun jutun etuajassa. Taas poliitikoiltamme pääsi karkuun uusi ”Ruokolahden leijona.”

Ongelma on kuitenkin todellinen, eikä hallituksen hätäinen lakiesitys ratkaise rajojen vartioinnin tehokasta turvaamista lakon aikana. Kävi täysin päinvastoin. Salakähmäinen valmistelu ja lakonmurtoyritys, kaatuivat hallituksen omaan syliin.

Erityisesti sosiaalidemokraattiset ministerit, ja uusi puheenjohtaja, joutuivat selittelemään omalle, typerehtimisestä suivaantuneelle eduskuntaryhmälleen tekemisiään.

Onneksi meillä on muutamia muita mahdollisuuksia hoitaa asia kuntoon. Suomi sai juuri EU:n Rajavalvontaviraston johdon haltuunsa. Hallitus voi nyt kääntyä tämän viraston oman johtomiehen puoleen ongelmassa, ja saada täsmäohjeet oikeasta menettelytavasta

Ellei Rajavalvontavirastosta olisi apua, niin ainahan voidaan ulkoistaa rajojen vartiointi. Julistetaan siis avoin kilpailu rajavartioinnista ja varmasti saadaan hyviä tarjouksia, joista valita.

Tietenkin tarvitaan näyttöä kyvystä ja pätevyydestä ja jos oikein kykenen ennustamaan, niin Venäjän rajavartiovirasto voittaa kevyesti kyseisen tarjouskilpailun itärajan osalta. Heillä on siellä jo pätevä ja asiantunteva organisaatio paikalla, joten ei ole epäilystäkään, etteikö tehtävä tulisi hoidettua mallikelpoisesti.

Muut rajamme saattaisi muitten naapurimaittemme rajavartiostot hoitaa. Ainakin lakko-ongelmat katoaisivat muualle.

Veikko Päiviö

Hämeenlinna

Päivän lehti

5.8.2020