fbpx
Uutiset

Ulkomaankomennukset haihduttivat kiireen

Hämeenlinnalainen everstiluutnantti Seppo Soikkeli on tänä aamuna hämmästynyt. 50-vuotispäivä tulee oikeastaan kuin puun takaa.

– Muiden juhlissa on tullut puhutuksi, että kiinni ei voi saada, mutta perässä tullaan. Ja tässä nyt ollaan, Soikkeli hymähtää.

Enonkoskelaisen maatalon poika valitsi varusmiespalveluksen jälkeen armeijauran, vaikka oli suunnitellut opintoja esimerkiksi metsäntutkimuksen parissa.

– Lappeenrannassa oli esimiehiä, joista tuli minulle eräänlaisia malleja. Ensimmäisten kymmenen vuoden aikana kaksi uravaihtoehtoa tavallaan jopa yhdistyi, kun metsissä tuli jopa asuttua, Soikkeli nauraa.

Viime vuosina työ on vienyt Soikkelia kauemmas kuin Suomen metsiin. Pääesikunnan erityistehtävissä hän on muun muassa toiminut Baltian maiden yhteisen maanpuolustuskorkeakoulun operatiivisen osaston johtajana vuosina 2002-2004.

Käytännössä hän oli mukana viemässä Baltian maita Natoon.

– Suomessahan Nato-keskustelu on täysin poliittinen asia, jossa jokaisella on yksi ääni. Baltian-aika antoi kuitenkin Natosta selkeän kuvan. Suomessa keskustelu on juupas-eipäs-tasolla, hyvin sekavaa ja epäselvää, Soikkeli pohtii.

– Natoon liittymisellä olisi sekä hyvät että huonot puolensa, mutta joka tapauksessa asiasta pitäisi käydä nykyistä yksilöidympää ja selkeämpää keskustelua. Teknisestihän Suomella ei olisi mitään ongelmia liittyä.

Soikkeli on viettänyt yhteensä neljä vuotta työtehtävissä ulkomailla. 2000-luvun alkupuolella hän ehti työskennellä myös Etiopiassa YK:n rauhanturvaoperaation yhteysupseeriryhmän johtajana. Oppia hän on hakenut USA:sta.

Erilaisiin kulttuureihin tutustuminen, äärimmäisen köyhyyden näkeminen ja Baltian maiden kehityksen seuraaminen ovat saaneet hänet muuttamaan suhtautumistaan esimerkiksi uudistusten aikatauluihin myös Suomessa.

– Ennen ajattelin, että asioiden pitäisi muuttua nopeasti. Nyt osaan katsoa asioita sopivalta etäisyydeltä ja antaa niille aikaa. Muutokset vaativat ennen kaikkea paljon aikaa, Soikkeli sanoo.

– Jos ei ole käynyt esimerkiksi Addis Abebassa ja nähnyt itse, ei voi ymmärtää, millaista elämä siellä on.

Tällä hetkellä Soikkeli on myös Helsingin yliopiston “laiska jatko-opiskelija”. Laiskaksi hän kutsuu itseään siksi, ettei Pääesikunnassa työskentelevällä everstiluutnantilla ole mahdollisuutta opiskella säännöllisesti eikä varsinkaan kokopäiväisesti.

– Voi sanoa, että Suomen turvallisuuspolitiikan tutkimus on tällä hetkellä harrastus. Mutta eihän koskaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. (HäSa)

Menot