Julkaistu: 16.03.2006 22:53

Suomalaistarkkailijoiden pääsy vaaleihin epävarmaa

Jo ennakkoäänestyksen aikana vaikeuksiin joutuneen Silba-järjestön tarkkailuoperaatioon aikoneet suomalaiset olivat vielä torstaina päivällä epävarmoja siitä, pääsevätkö he lopulta Valko-Venäjälle seuraamaan vaaleja.

Torstaipäivään mennessä jo 23 Silban vaalitarkkailijaa, pääosin nuoria tanskalaisia ja ruotsalaisia, oli pidätetty Valko-Venäjällä ja käsketty pikaisesti pois maasta.

Viime päivinä monilta vaalitarkkailijoilta, mukaan lukien Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) tarkkailijoilta, on evätty viisumeja.

- Olemme tänään yrittäneet selvittää, saammeko me viisumeja vai emme. Viimeistään perjantain aikana viisumien pitäisi järjestyä, tai on jo lian myöhäistä, keskustanuorista koostuvan suomalaisryhmän jäsen Riku Eskelinen totesi.

Viranomaistiedot

ristiriitaisia

Suomalaiset selvittelivät asiaa Vilnassa, jossa he osallistuivat Silban koulutukseen ennen suunniteltua siirtymistä Valko-Venäjälle.

Eskelisen mukaan hankalinta on se, että Valko-Venäjän viranomaiset ovat toimineet ristiriitaisesti puheisiinsa nähden.

- Syyt pidätyksiin ovat olleet vähän epäselviä. Muutama kuukausi sitten viranomaiset sanoivat että ovensuukyselyjä saa tehdä, nyt he taas pidättivät ihmisiä niiden tekemisen vuoksi.

Eskelinen pitää suhtautumista vaalitarkkailijoihin epäilyttävänä.

- Alkaa kyllä vaikuttaa siltä, että vaalien tuloksia pyritään vääristämään. Silballa on vaikutusvaltaisia tukijoita esimerkiksi Euroopan parlamentissa, ja ilmeisesti meidät nyt koetaan liian uhkaaviksi, Eskelinen päättelee. (STT)