fbpx
Uutiset

Ulkoministeri Haavisto Erdoganin pakolaisvyöryllä uhkaamisesta: "Kovista lausunnoista pitäisi päästä maltilliseen asioiden hoitamiseen"

Haavisto on huolissaan kurdien mahdollisuuksista pitää Isis-taistelijoita vankiloissaan. Se voi tuoda uutta kaaosta ja terrorismia alueelle, hän sanoi.
Ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi Turkin ja Syyrian tilannetta toimittajille torstaina eduskunnassa. Kuva: Aki Taponen
Ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi Turkin ja Syyrian tilannetta toimittajille torstaina eduskunnassa. Kuva: Aki Taponen

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää sotatilanteissa tyypillisenä, että kielenkäyttö kovenee ja esitetään voimakkaita vetoomuksia ja uhkauksia.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkasi torstaina päästää Eurooppaan 3,6 miljoonaa pakolaista, mikäli EU arvostelee Turkin operaatiota Syyriassa ja yrittää saada Turkin operaation Syyriassa näyttämään hyökkäykseltä.

– Suomen kannalta on tietysti tärkeää, että siviileihin kohdistuvia sotatoimia ei alueella tapahdu eikä uutta pakolaisuutta synny. Tämän puolesta olemme tietysti myös Turkkiin vedonneet, Haavisto sanoi toimittajille eduskunnassa torstaina.

Hän jatkoi, että Euroopalla ja Turkilla on monenlaista keskinäistä riippuvuutta jo maantieteenkin vuoksi.

– Sen vuoksi tällaisista kovista lausunnoista pitäisi päästä maltilliseen asioiden hoitamiseen.

Haavisto korosti, että EU:n johto on jo torstaina tuominnut Turkin toimet. EU:n ulkoministerit kokoontuvat maanantaina käsittelemään Syyrian tilannetta.

Kaaosta ja terrorismia voi tulla

Turkki ja EU sopivat vuonna 2016 järjestelystä, jonka mukaan Turkki saa kuusi miljardia euroa, jos tukkii rajojensa yli Eurooppaan suuntautuvan pakolaisvirran. Se tyrehdytti suurelta osin turvapaikan hakijoiden tulvan Eurooppaan.

Haavisto ei osannut arvioida, voiko Turkki toteuttaa uhkauksensa pakolaisvyörystä.

– En osaa arvioida tämän uuden konfliktin skenaariota. Eniten olen huolissani siitä, että usein tällainen ehkä vain pieneksikin koettu sotilaallinen operaatio saattaa panna jonkin uuden pallon pyörimään.

– Konkreettinen uhka, joka on tuotu esiin on se, että kurdien mahdollisuudet pitää Isis-taistelijoita vankiloissaan ja huolehtia alueellaan olevista leireistä heikkenevät. Tämä voi tuoda uutta kaaosta myös terrorismina sinne alueelle.

Suomen viranomaisilla ei pääsyä Al-Holin leirille

Syyrian kurdialueilla sijaitsee al-Holin vankileiri, jossa on myös suomalaisia vankeja, heidän joukossaan lapsia. Ylen tietojen mukaan leirillä on 33 suomalaista lasta ja 11 naista.

Haaviston mukaan Suomen viranomaisilla ei ole toistaiseksi ollut sellaista pääsyä leirille, että heille olisi voinut antaa suoraa apua.

– Suomi on seurannut tilannetta hyvin tarkkaan muun muassa niiden 30 järjestön kanssa, jotka sillä alueella toimivat. Suomi on antanut humanitaarista apua, jotta tilanne leirillä olisi humanitaarisesti siedettävä.

– Olemme myös tehneet Syyrian kurditahoille hyvin selväksi, että Suomen kansalaisilla on aina oikeus palata Suomeen. Sikäli kun heidät päästetään asioimaan edustustoissa, joissa Suomi voi heitä auttaa, heille kirjoitetaan matkustusasiakirjat.

OIkeuskansleri huolissaan lapsista

Oikeuskansleri totesi torstaina, että valtioneuvosto ja ministerit ovat toimineet Al-Holin leirin kysymyksessä lainmukaisesti. Hänen mielestään perus- ja ihmisoikeudet puoltavat sitä, että valtioneuvosto pyrkii kotiuttamaan leiriltä ainakin suomalaiset lapset, mutta käytännössä Suomen viranomaisten on mukauduttava leirin hallinnoijien asettamiin ehtoihin.

– Joskus konsuliapuun liittyy toimenpiteitä, joita ei voi julkisuuteen kertoa. Suomen hallitus on uskoakseni tehnyt paljon toimia, jotta ihmisten turvallisuus leirillä olisi parempi. Olemme olleet tässä hyvin linjassa myös muiden EU-maiden kanssa, Haavisto sanoi.

Al-Holin leiri sijaitsee noin 60 kilometriä Turkin vastaiselta rajalta. Haaviston mukaan se ei suoraan ole sotatoimialueella.

– Avun jatkumista pyritään pitämään yllä ja tilannetta seurataan päivittäin, Haavisto sanoi.

Menot