fbpx
Uutiset

Ulkoministeri Haavisto sai eduskunnan luottamuksen al-Holin leirin suomalaisten kotiutusasiassa äänin 110–79

Ulkoministeri Pekka Haavisto puolusti toimintaansa eduskunnan välikysymyskeskustelussa tiistaina. Kuva: Joel Maisalmi
Ulkoministeri Pekka Haavisto puolusti toimintaansa eduskunnan välikysymyskeskustelussa tiistaina. Kuva: Joel Maisalmi

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sai keskiviikkona eduskunnan luottamuksen Sanna Marinin (sd.) hallituksen välikysymysäänestyksessä luvuin 110–79. Poissa oli 10 kansanedustajaa.

Välikysymys koski al-Holin leirillä Syyriassa olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden Isis-perheiden kotiuttamista sekä Haaviston toimien asianmukaisuutta.

Välikysymykseen olivat yhtyneet kaikki oppositiopuolueet eli perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja liike nyt.

Tiistain välikysymyskeskustelussa omat epäluottamusesitykset Haavistoa kohtaan tekivät sekä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho että entinen sisäministeri, kansanedustaja Paula Risikko (kok.).

Halla-aho esitti, että kuultuaan hallituksen vastauksen eduskunta toteaa, että ulkoministeri Haavisto ei ole antanut eduskunnalle totuudenmukaista ja riittävää tietoa toiminnastaan al-Holin leirillä olevien henkilöiden palautussuunnitelmista. Siksi Haavisto ei epäluottamusesityksen mukaan nauttinut eduskunnan luottamusta.

Risikon mielestä Haaviston toiminta on al-Holin leirillä olevien suomalaisten suhteen ollut salailevaa, ristiriitaista ja sekavaa.

– Ulkoministeri on myös toiminut ilman valtioneuvoston varsinaista päätöstä. Hallitus on salailullaan ja haluttomuudellaan linjata asiaa horjuttanut suomalaisten turvallisuuden tunnetta sekä tuhlannut arvokasta aikaa löytää keinot suomalaisten lasten pelastamiseksi. Edellä mainittujen seikkojen vuoksi ulkoministeri ei nauti eduskunnan luottamusta, Risikko esitti.

Näistä kahdesta epäluottamusesityksestä ratkaisevaan äänestykseen päättyi Halla-ahon esitys.

Menot