Uutiset

Ulkoministeri Pekka Haavisto kiitteli vihreiden puolueväkeä peukutuksista - ei ottanut lainkaan kantaa joutumisestaan esitutkintaan

Ulkoministeri Pekka Haaviston toimet al-Hol -asiassa joutuvat valtakunnansyyttäjän tutkittavaksi. Kuva: Joel Maisalmi
Ulkoministeri Pekka Haaviston toimet al-Hol -asiassa joutuvat valtakunnansyyttäjän tutkittavaksi. Kuva: Joel Maisalmi

Vihreiden puoluevaltuuskunnalle lauantaina puhunut ulkoministeri Pekka Haavisto sivuutti kokonaan häneen kohdistuvat virka-aseman väärinkäytösepäilyt.

– Kiitos teille ja koko vihreälle kentälle jokaisesta tuenilmauksesta, jokaisesta tsemppiviestistä, jokaisesta peukutuksesta ja jokaisesta rohkaisevasta sanasta, olivat Haaviston puheen loppusanat.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti viime keskiviikkona pyytää valtakunnansyyttäjää selvittämään, onko Haavisto syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen tai virka-aseman väärinkäyttämiseen. Taustalla on ulkoministeriön valmistelutyö al-Holin leiriltä mahdollisesti tuotavien Suomen kansalaisten paluun järjestelyt.

Tämä asia ei Haaviston puheessa ollut lainkaan esillä. Sen sijaan hän puhui pitkään kansainvälisten sopimusten ja monenkeskisen yhteistyön puolesta.

– Meidän vihreiden on tärkeää puolustaa multilateralismia, monenkeskistä yhteistyötä, kansainvälisiä sopimuksia ja YK-yhteistyötä. Tiedämme, että myös ilmastonmuutoksen torjumiseksi tarvitaan vahvaa sääntöpohjaista kansainvälistä järjestelmää, sanoi Haavisto.

Menot