fbpx
Uutiset

Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen

Pekka Haavisto ei ottanut kantaa julkisuudessa esillä olleisiin huhuihin, että suomalaisia oltaisiin tuomassa leiriltä tilauslennolla kotiin.
Ulkoministeri Pekka Haavisto tiedotustilaisuudessa keskiviikkona valtioneuvoston linnassa. Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic- Kuvatoimisto 0400-461764
Ulkoministeri Pekka Haavisto tiedotustilaisuudessa keskiviikkona valtioneuvoston linnassa. Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic- Kuvatoimisto 0400-461764

Ulkoministeri Pekka Haavistolla (vihr.) ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia naisia ja lapsia oltaisiin juuri nyt tuomassa Syyriasta al-Holin leiriltä Suomeen. Haavisto kertoi, että jos tällainen operaatio olisi olemassa, hänellä olisi tieto siitä.

Haavisto avasi keskiviikkona iltapäivällä tiedotustilaisuudessa al-Holin leirin kysymystä.

Haavisto ei ottanut tiedotustilaisuudessa kantaa julkisuudessa esillä olleisiin väitteisiin, että Suomeen olisi saapumassa tällä tai ensi viikolla tilauslento, jolla suomalaisia tuotaisiin leiriltä kotiin. Hän ei myöskään halunnut kommentoida, pitäisikö hallituksen tehdä poliittinen päätös, tuodaanko leirillä olevat suomalaiset naiset ja lapset Suomeen.

Ulkoministeri perusteli niukkaa tiedottamista muun muassa lasten turvallisuudella.

Lasten auttaminen voi vaatia naisten auttamista

Haavisto korosti, että ulkoministeriön tavoitteena on se, että “ainakin lapset saataisiin turvaan kohtuullisen ajan kuluessa”. Ongelmana on se, että leiriä hallinnoivat kurdiviranomaiset eivät suostu erottamaan naisia lapsistaan. Tämä tarkoittaa sitä, että lasten auttaminen voi vaatia naisten auttamista.

Haavisto sanoi myös, ettei Suomen viranomaisilla ole valtuuksia erottaa lapsia vanhemmistaan ulkomailla.

Syyriassa sijaitsevalla al-Holin leirillä pidetään terroristijärjestö Isisin alueilla asuneita naisia ja lapsia. Useat leirillä olevat aikuiset ovat olleet osallisina Isisin hirmuteoissa Syyriassa ja Irakissa. Leirillä on kymmenkunta suomalaisnaista ja noin 30 heidän lastaan.

Ylen tietojen mukaan Suomi on tuomassa leiriltä naisia ja lapsia Suomeen. Heidät olisi tarkoitus tuoda tilauslennoilla useassa erässä.

Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus ei ole selkeästi kertonut, pitäisikö leirillä olevat suomalaiset tuoda aktiivisesti Suomeen. Hallitus on käsitellyt asiaa lokakuussa hallituksen iltakoulussa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti Helsingin Sanomien haastattelussa, että hallituksen pitäisi harkita selkeän päätöksen tekemistä, tuodaanko leirin naiset ja lapset Suomeen.

Al-Holin leiri sijaitsee Koillis-Syyriassa.

Oppositio teki välikysymyksen

Oppositio jätti tänään keskiviikkona aamupäivällä välikysymyksen al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta ja Haaviston puheista.

Perussuomalaisten käynnistämään välikysymykseen lähti mukaan myös kokoomus, kristillisdemokraatit ja liike nyt – eli koko oppositio.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi välikysymykseen liittyvässä tiedotustilaisuudessa, että Haavisto ja oppositio ovat kertoneet asiasta ristiriitaisia ja kierteleviä tietoja. Tiedossa ei Halla-ahon mukaan edelleenkään ole, onko suomalaisten kotiuttamiseksi käynnissä viranomaisten operaatio.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen vaati, että myös pääministeri Marinin on kyettävä vastaamaan al-Holin menettelyistä, eikä asia voi jäädä pelkästään ulkoministerin käsiin.

Oppositio painotti, että suojelupoliisi pitää al-Holissa olevia naisia turvallisuusuhkana suomalaisille.

Ulkoministeri Haavisto oli viime viikolla eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kuultavana liittyen siihen, minkälaisia toimia ulkoministeriössä on valmisteltu al-Holin leirin suomalaisten tapauksessa. Valiokunnan enemmistö äänesti, että Haaviston selvitys tapauksesta oli riittävä, mutta valiokunnan perussuomalaiset jäsenet jättivät eriävän mielipiteen.

Kohun alku

Kohu ulkoministeri Haaviston ja al-Holin suomalaisten ympärillä käynnistyi edellismaanantaina 2. joulukuuta.

Tuolloin Ilta-Sanomat uutisoi väitteen siitä, että Haavisto on yrittänyt järjestellä al-Holissa olevien lapsien tuomista Suomeen salaa.

Lehden mukaan Haavisto syrjäytti ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomisen al-Holin tilanteen hoitamisesta, koska tämä ei suostunut päättämään leirin lasten tuomisesta Suomeen ilman poliittista päätöstä.

Tuomisen mukaan Haavisto painosti häntä kotiuttamispäätöksen tekemiseen, mutta Tuominen arvioi, että virkamiehen nimissä tehtävä päätös olisi laiton. Haavisto kiistää painostuksen ja Tuomisen syrjäyttämisen al-Holin kiistan vuoksi.

Menot