Uutiset

Ulkoministeri poliisikuulusteluihin: Pekka Haaviston toimista konsulipäällikön siirtämiseksi pois tehtävistä suoritetaan esitutkinta

Ministeri Haavistoa epäillään virka-aseman väärinkäytöstä tai virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Perustuslakivaliokunta kuuli 14. tammikuuta ulkoministeri Pekka Haaviston näkemyksen asioiden kulusta. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto
Perustuslakivaliokunta kuuli 14. tammikuuta ulkoministeri Pekka Haaviston näkemyksen asioiden kulusta. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto

Eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti keskiviikkona pyytää valtakunnansyyttäjää suorittamaan esitutkinnan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasiassa. Se koskee hänen menettelyään al-Holin leirin suomalaisten kotiutusjupakassa.

Esitutkinta koskee sitä, miksi Haavisto valmisteli konsulipäällikkö Pasi Tuomisen siirtämistä toisiin tehtäviin vielä sen jälkeen, kun Haavisto oli ottanut Tuomiselta pois al-Holiin liittyvät tehtävät.

Valiokunta on saanut selville, että Haavisto oli antanut ulkoministeriön virkajohdolle valmisteluun määräyksen siitä, että Tuominen tulee siirtää pois konsulipäällikön tehtävästä.

– Kysymys kuuluu, miksi Tuominen tuli siirtää pois tehtävästään, jos al-Holiin liittyvät tehtävät jo häneltä siirrettiin pois, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi.

Perustuslakivaliokunta päätti rajatusta esitutkintapyynnöstä yksimielisesti.

– Kysymys on siitä, täyttyykö tarkoitussidonnaisuuden periaate. Se, että ministeri ja konsulipäällikkö ovat olleet erimielisiä siitä, miten al-Holin asia hoidetaan, ei täytä kriteeriä siitä, että sen takia voidaan siirtää virkamies toisiin tehtäviin, Ojala-Niemelä selvensi.

Hän sanoi, että nyt halutaan selvittää Haaviston vaikutin toimia asiassa.

– Poliisilla on mahdollisuus kuulustella asianosaisia ja kuulustella laajemmin henkilöitä, Haaviston esikuntaa ja ulkoministeriön muita virkamiehiä.

Poliisilla on omat tutkinnalliset keinot päästä käsiksi myös asiakirja-aineistoihin.

Konsulipäällikön painostamisesta valiokunnassa ei syntynyt näyttöä.

– Mutta oliko tarkoitus päästä eri mieltä olevasta virkamiehestä eroon siirtämällä hänet toisiin tehtäviin? Käytettiin muun muassa sellaista sanaa kuin kosto, Ojala-Niemelä kertoi.

Esitutkinta edellyttää rikosepäilyä

Esitutkinta edellyttää aina rikosepäilyä. Haavistoa epäillään asiassa joko virka-aseman väärinkäytöstä tai virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Esitutkinta tarkoittaa käytännössä poliisikuulusteluja.

– Tämä ei ole valiokunnan kannanotto siihen, tuleeko asia menemään valtakunnanoikeuteen, Ojala-Niemelä sanoi.

Esitutkinnan jälkeen asia tapaa perustuslakivaliokuntaan. Sen jälkeen valiokunnalla on mahdollista kuulla vielä valtiosääntöoppineita.

Taustalla opposition edustajien muistutus

Haaviston toimia perustuslakivaliokunnassa tutkitaan opposition kymmenen kansanedustajan tekemän muistutuksen perusteella. Sen on allekirjoittanut viisi perussuomalaisten, neljä kokoomuksen ja yksi kristillisdemokraattien kansanedustaja.

He pyysivät tutkimaan, onko Haavisto painostanut viranhaltijoita tekemään lainvastaisia päätöksiä. Lisäksi he halusivat selvitettävän, onko Haavisto menetellyt lainmukaisesti al-Holin erityisedustajan nimittämisessä ja konsulipäällikön tehtävien muuttamisessa.

Vanhasesta tehtiin esitutkinta

Aiemmin 2000-luvulla perustuslakivaliokunta on käsitellyt ministerivastuuasiana kahden entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) ja Jyrki Kataisen (kok.) virkatoimien laillisuutta.

Vanhasen tapauksessa suoritettiin esitutkinta. Perustuslakivaliokunta totesi hänen rikkoneen tuottamuksellisesti virkavelvollisuuttaan, kun hän pääministerinä oli osallistunut raha-avustusten jakamiseen Nuorisosäätiölle, jolta oli saanut vaalitukea. Kyse ei kuitenkaan ollut törkeästä huolimattomuudesta, minkä takia syytettä valtakunnanoikeudessa ei nostettu.

Lain mukaan syyte ministeriä vastaan voidaan nostaa, jos hän tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

Kataisen tapauksessa perustuslakivaliokunta päätti ilman esitutkintaa, ettei ollut syytä epäillä hänen menetelleen lainvastaisesti, kun Pekka Himasen yhtiöltä hankittiin kilpailuttamatta 700 000 euron hintainen tulevaisuusselvitys.

Menot