fbpx
Uutiset

Ulkoministeri Soinin aborttipuheet saavat nuhteita hallituskumppani kokoomukselta – hallitusta ei kuitenkaan kaadeta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä kirjoittaa tiedotteessaan, että ministeri on aina ministeri ja hänen pitää noudattaa Suomen hallituksen linjaa. Ulkoministeri Timo Soini (sin.) on julkisesti vastustanut aborttia vastoin hallituksen linjaa. Silti kokoomuksen eduskuntaryhmän enemmistö ei aio äänestää hallituksen luottamusta vastaan perjantaina.
Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mielipiteet aborttia vastaan ovat herättäneet kritiikkiä. Eduskunta äänestää perjantaina ulkoministerin ja hallituksen luottamuksesta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän mukaan ulkoministeri ei saa esittää mielipiteitä, jotka rikkovat Suomen hallituksen yleistä linjaa, perusarvoja ja ihmisoikeuksia.

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttikannanotot ovat herättäneet kritiikkiä oppositiossa ja myös hallituspuolueissa. Eduskunta äänestää Soinin ja hallituksen luottamuksesta perjantaina sdp:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n vaatimuksesta.

Ministeri on aina ministeri, kirjoittaa kokoomuksen eduskuntaryhmä lausunnossaan medialle.

– Rooli pitää pysyä mielessä silloinkin, kun esittää näkemyksiään epävirallisissa tilaisuuksissa tai henkilökohtaisissa kirjoituksissaan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen muistuttaa, että oikeuskanslerin ratkaisun mukaan Soinin toiminta oli moitittavaa.

Soinin pitäisi kokoomuksen mukaan noudattaa ulkopolitiikassa hallituksen hyväksymiä linjauksia ja antaa oikea kuva maasta ja tavoitteista naisten oikeuksien puolesta.

Soinille moitteet, mutta hallitus ei kaadu

Jokinen toteaa, että asia on käsitelty hallituksen piirissä ja Soinille on annettu moitteet. Hallitusta tähän kysymykseen ei kaadeta.

– Soinin ajattelu ei istu arvoihimme. Tämä ei kuitenkaan ole äänestys Suomen aborttilainsäädännöstä, sen äänestyksen olemme voittaneet jo vuosia sitten. Kyseessä on opposition verhoama äänestys hallituksesta. Emme äänestä Soinin toiminnan puolesta, vaan hallituksen luottamuksen puolesta. Hallituksella on vielä paljon isoja asioita kesken. Olemme sitoutuneet viemään keskeneräiset asiat maaliin, Jokinen linjaa tiedotteessa.

Kokoomusnaisten riveissä rakoilua

Monet kokoomuksen naiskansanedustajat tuskailevat perjantain äänestyksen kanssa.

Kansanedustaja Saara-Sofia Siren (kok.) totesi torstaina Twitterissä, ettei hän voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta. Jaana Pelkonen (kok.) kertoi torstaina Iltalehdelle, että äänestää tyhjää tai Soinia vastaan.

Moni kokoomuksen naiskansanedustajista kertoo, ettei äänestä Soinin, vaan hallituksen puolesta.

Oppositiopuolueista perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät ole mukana vaatimassa Soinin eroa aborttikannan takia.

 

 

Menot