Uutiset

Ulkoministeriö al-Holista saapuneista suomalaisista: "Ovat olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa"

Al-Holin leiriltä Syyriasta on saapunut Suomeen kolme perhettä Turkin kautta. Perheiden lapset ovat iältään alle kymmenvuotiaita. Tulijoita on yhteensä kaksitoista. Leirillä on yhä parikymmentä suomalaislasta ja alle kymmenen äitiä. Äidit joutuvat Suomessa suojelupoliisin tarkkailuun. Lapsista huolehtivat sosiaaliviranomaiset.
Olosuhteet al-Holin leirillä ovat karut. Kuva on arkistokuva, eivätkä sen henkilöt liity juttuun. Kuva: AHMED MARDNLI
Olosuhteet al-Holin leirillä ovat karut. Kuva on arkistokuva, eivätkä sen henkilöt liity juttuun. Kuva: AHMED MARDNLI

Al-Holin leiriltä Syyriasta on saapunut Suomeen kolme perhettä, kertoo ulkoministeriö.

– Ulkoministeriö on avustanut suomalaisia lapsia ja heidän huoltajiaan konsulipalvelulain mukaisesti. Heille on Ankaran suurlähetystössä myönnetty matkustusasiakirjat, ministeriö kertoi.

Kyseessä ei ollut Suomen valtion aktiivinen kotiutusoperaatio, vaan leirillä olevat suomalaiset olivat päässeet omin avuin Suomen konsulaattiin. Heidät lennätettiin Suomeen sunnuntaina yhteistyössä Turkin viranomaisten kanssa, kertoi Pekka Shemeikka ministeriön ajankohtaisviestinnästä illan tiedotustilaisuudessa.

Shemeikan mukaan yhteistyö turkkilaisten kanssa sujui hyvin.

–  Tietoa on välitetty ulkoministeriössä sitä mukaan, kun sitä on saatu, kertoi alivaltiosihteeri Pekka Puustinen.

Perheet lensivät Suomeen reittilennolla, eikä lennolla ollut saattajina viranomaisia. Ulkoministeriö on pyrkinyt varmistamaan, että äidit ovat juuri kyseisten lasten äitejä.

Suomeen saapui yhdeksän lasta ja kolme äitiä.

– He ovat paenneet leiriltä eri aikoina, kertoi alivaltiosihteeri Pekka Puustinen.

Puustinen ei kommentoinut sitä, miten perheiden arvioidaan päässeen pois vartioidulta leiriltä. Yksityisyydensuojan vuoksi ministeriö ei kerro tarkkoja tietoja perheistä tai heidän kunnostaan.

– He ovat olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa ainakin fyysisesti, Puustinen kuvaili.

Leiriltä on aiemminkin paennut eri kansallisuuksien ihmisiä. Ulkoministeriö on suositellut, että sotatila-alueelta ei lähdettäisi omin päin liikkeelle.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) johtama ulkoministeriö tiedotti, että al-Holista on saapunut Suomeen kolme perhettä. Kuva: AAMULEHTI
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) johtama ulkoministeriö tiedotti, että al-Holista on saapunut Suomeen kolme perhettä. Kuva: AAMULEHTI

Suojelupoliisi pitänyt turvallisuusuhkana

Leirillä on ollut noin yksitoista suomalaista naista ja noin 30 lasta.

Suojelupoliisi on aiemmin sanonut, että leiriltä Suomeen saapuvat naiset ovat turvallisuusuhka, koska heillä on ollut vierastaistelijoiden kautta yhteyksiä terroristijärjestö Isisiin. Kun naiset saapuvat Suomeen, he ovat poliisin ja

suojelupoliisin tarkkailussa. Lapsista huolehtivat sosiaali- ja terveysviranomaiset. Puustinen ei kommentoinut, pääsevätkö lapset ja äidit tapaamaan Suomessa asuvia sukulaisiaan.

Ulkoministeriön tietojen mukaan leirillä on yhä parikymmentä suomalaista lasta ja alle kymmenen äitiä.

Suomalaisten saapumisesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Korona keskeytti kotiutusvalmistelut

Suomi kotiutti leiriltä kaksi orpolasta joulukuussa, mutta sen jälkeen operaatio on ollut jäissä koronapandemian vuoksi. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi Lännen Medialle aiemmin toukokuussa, että aluetta hallinnoiva kurdihallinto on sulkenut rajat, eivätkä lentoyhteydet esimerkiksi Irakin puolella sijaitsevaan kurdikaupunki Erbiliin ole toimineet. Leiriltä kotiutetut kaksi orpolasta lennätettiin Suomeen juuri Erbilin kautta.

Kotiutuksia edelsi poliittinen kiista siitä, keitä valtion tulisi auttaa takaisin Suomeen. Joulukuussa hallitus linjasi, että lapsia autetaan palaamaan, mutta velvoitetta aikuisten auttamiseen ei ole. Valmisteluja on koordinoinut ministeriön nimeämä erityisedustaja, joka on pitänyt yhteyttä sekä paikallisiin viranomaisiin että suomalaisten omaisiin kotimaassa.

Mahdolliset rikosepäilyt käsitellään Suomessa

Koillis-Syyrianitsehallintoalueen ulkopoliittinen edustaja Abdulkarin Omar kertoi alkuvuonna Suomessa vieraillessaan, että kurdihallinto haluaa asettaa vankileireillä olevat ulkomaalaiset Isis-taistelijat syytteeseen omassa tuomioistuimessaan.

– Näemme siinä monia juridisia ja oikeusturvaan liittyviä ongelmia. Alueella ei esimerkiksi ole parlamentaarisesti hyväksyttyä lainsäädäntöä, Haavisto totesi aiemmin LM:lle.

Haavisto on myöntänyt, että kansainvälisen tuomioistuimen perustaminen alueelle olisi kallista ja pandemian aikana muutenkin vaikeaa. Suomeen palaavien mahdolliset rikosepäilyt käsitellään suomalaisissa tuomioistuimissa.

Al-Hol-jupakka johti tutkintaan

Loppusyksystä nousivat julkisuuteen Haaviston ja konsulipäällikkö Pasi Tuomisen erimielisyydet päätöksenteosta suomalaisten avustamisessa. Ministeriö alkoi valmistella Tuomisen siirtämistä toisiin tehtäviin. Lopulta Tuominen sai jatkaa konsulipäällikkönä, mutta al-Holin tilannetta nimettiin hoitamaan ministeriön erityisedustaja.​

Poliisi ja valtakunnansyyttäjä selvittävät perustuslakivaliokunnan pyynnöstä, syyllistyikö Haavisto virkarikokseen pyrkiessään siirtämään Tuomisen virastaan, vaikka al-Holia koskevat asiat oli jo otettu pois.​

Juttua on päivitetty 19.15. Juttuun on lisätty tietoja ministeriön tiedotustilaisuuden pohjalta. Juttua vielä täydennetty klo 22.15 mm. kotiutukseen liittyvillä yksityiskohdilla. 

Päivän lehti

10.7.2020