fbpx
Uutiset

Ulkoministeriö: Kahden al-Holin leirin suomalaisen lapsen kotiuttamista valmistellaan – yksityiskohtia palauttamisesta ei kerrota

Ensimmäisten suomalaisten kotiuttaminen al-Holin leiriltä on edennyt merkittävästi. Lasten Suomeen saapumisen ajankohta ei ole vielä tiedossa.
Al-Holin leirillä Syyriassa turvallisuustilanne on ollut epävarma. Siellä on ollut yksitoista suomalaista naista ja noin kolmekymmentä lasta. Kuva: AHMED MARDNLI
Al-Holin leirillä Syyriassa turvallisuustilanne on ollut epävarma. Siellä on ollut yksitoista suomalaista naista ja noin kolmekymmentä lasta. Kuva: AHMED MARDNLI

Viranomaiset valmistelevat kahden suomalaisen lapsen kotiuttamista Syyrian al-Holin leiriltä. Asiasta tiedottaa ulkoministeriö. Ulkoministeriö kertoo tiedottavansa, kun lapset ovat turvassa ja suomalaisviranomaisten hallussa.

Ulkoministeriö ei vielä kertonut, milloin lapset saapuvat Suomeen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi keskiviikkoiltana Ylellä, että suomalaiset lapset ovat kurdiviranomaisten hallussa. Ministeriö viestitti, että lasten turvallisuuden takaamiseksi ulkoministeriö tiedottaa asiasta vasta tilanteessa, jossa suomalaisia lapsia on suomalaisten viranomaisten hallussa.

Lännen Media tavoitteli torstaina aamupäivällä Haavistoa kommentoimaan operaation etenemistä, mutta Haaviston avustajakunnasta kerrottiin, että kommentointi rajattiin tässä vaiheessa sähköisille viestimille keskiviikkona annettuihin haastatteluihin.

Tämän viikon torstaita oli aiemmin pidetty varautumissuunnitelmissa mahdollisena päivänä ensimmäiselle kotiutuslennolle. Mahdolliset paluupäivät on otettu huomioon muun muassa työvuorosuunnittelussa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sijaitsevan kunnan lastensuojelussa on Lännen Median tietojen mukaan oltu osittaisessa valmiustilassa jo yli kahden viikon ajan.

Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoja varautumisesta juuri tiettyyn kotiuttamispäivään.

Lapset halutaan kotiuttaa mahdollisimman pian

Helsingin Sanomien mukaan orpolapset ovat alle 7-vuotiaita. Lasten äiti kuoli tiettävästi pommituksissa, ja viime ajat heistä on huolehtinut leirillä kaksi suomalaisnaista.

Äiti oli muuttanut Syyriaan vuonna 2012 miehensä kanssa jo ennen, kuin jihadistijärjestö Isis oli kertonut perustaneensa alueelle kalifaatin. Lapset ovat syntyneet Syyrian sota-alueella.

Al-holin leirille on suljettu Isisin taistelijoiden perheenjäseniä ja heidän lapsiaan sen jälkeen, kun Isisin viimeinen tukikohta vallattiin.

Ulkoministeri on nimittänyt erityisedustajan tekemään ratkaisut mahdollisesta kotiuttamisesta Suomen lainsäädännön nojalla. Nämä viranomaisen ratkaisut perustuvat tapauskohtaiseen, yksilölliseen harkintaan.

Suomen hallitus päätti maanantaina, että lapset halutaan kotiuttaa leiriltä mahdollisimman pian. Naisten kotiuttamiseen ei ole velvoitetta, mutta käytännössä myös heitä voidaan kotiuttaa, jos lasten etu siitä vaatii. Leiriä hallinnoivat kurdit eivät ainakaan toistaiseksi ole olleet valmiita laskemaan leiriltä lapsia pois ilman näiden vanhempien suostumusta.

Al-holin leirillä on ollut yksitoista suomalaista naista ja noin kolmekymmentä lasta. Suomalaiset lapset ovat tiettävästi 1–13-vuotiaita. Useimmat ovat syntyneet Syyriassa, mutta osa on päätynyt sinne vanhempiensa mukana.

Menot