Kolumnit Uutiset

Ulkoministeriöltä suoraselkäistä toimintaa

Otsikoihin viime viikkoina päätyneen Jarmo Viinasen tehtävä Tukholman-suurlähettiläänä päättyy ensi kuussa.

Tapauksen taustalla on ulkoministeriön lähetystöön tekemä sisäinen tarkastus. Se puolestaan tehtiin, koska Viinasta oli syytetty sopimattomasta käytöksestä.

Ministeriön mukaan tarkastuksessa ilmeni henkilökunnan epäasiallista kohtelua.

Viinanen itse kokee oikeuksiaan loukatun. Tuleva ex-suurlähettiläs esiintyi uhmakkaasti viimeksi Ylen A-Studiossa, ja hyvin esiintyikin, vaikkakin vain puhelimen välityksellä.

Hän kokee oikeusturvaansa syvästi loukatun, koska hän ei ole saanut kaikkia asiakirjoja juttuunsa liittyen. Myös syytökset Viinasta vastaan ovat hänen mukaansa jääneet yksilöimättä.

Tavallisen kaduntallaajan kohdalla tai varsinaisessa oikeusprosessissa syytökset pitäisi toki yksilöidä. Nyt kyse ei vain ole tavallisesta kaduntallaajasta tai oikeusprosessista, vaan Suomen edusta.

Kyse on myös suurlähettiläästä, joka johtaa lähetystöä Tukholmassa. Se on Yhdysvaltain, Saksan ja Venäjän ohella Suomen lähetystöistä tärkein – ja keskeinen käyntikortti Ruotsissa.

Epäasiallista kohtelua ja työntekijöiden koskemattomuuden rikkomista, tai mitä tahansa näiden kattokäsitteiden alta löytyykään, ei todella katsota Ruotsissa läpi sormien.

Ulkoministeriössä on pohdittu, miltä heidän toimintansa näyttää nyt ulospäin. Yksilönsuojaa ei työnantaja tietenkään voi rikkoa ja yksilöidä syytöksiä.

Vastaus: Se näyttää suoraselkäiseltä ja jämptiltä, toisin kuin vuosia sitten, kun Viinanen nimitettiin New Yorkin YK-edustosta kuuluneiden valitusten jälkeen Tukholmaan.

Hämeen Sanomien useilta eri lähteiltä saamien tietojen mukaan Viinanen sai New Yorkissa henkilökunnaltaan murskapalautteen työskentelytavoistaan ja käytöksestään. Epäasiallista kohtelua oli koettu toistuvasti jo tuolloin.

Jos tuolloin olisi annettu asiasta varoitus, nyt ministeriöllä olisi helppo vedota myös siihen.

Miksi sitten ulkoministeriöstä ei tunnu löytyvän ainoatakaan työntekijää, joka uskaltaisi tulla nimellään julkisuuteen ja kertoisi, mitä kulissien takana on tapahtunut?

Osittain siksi, että ulkoministeriö on poskettoman hierarkkinen työyhteisö, jossa jokainen pyrkii urahississä ylöspäin. Osasyy voi olla myös, että aiemmin jäsenkirjalla on päässyt pitkälle ja saanut paljon anteeksi.