fbpx
Uutiset

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Brexitin vaikutuksista: Vielä ei voida puhua dominoefektistä

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Juha Jokelan mukaan vielä on mahdotonta sanoa, millaiset vaikutukset Brexitillä on muiden maiden halukkuuteen erota EU:sta. Toistaiseksi ei voida sanoa, että Britannian EU-ero olisi käynnistänyt dominoefektin.

– Vahvimmat äänenpainot on tällä hetkellä kuultu Ranskan Marine Le Peniltä ja Alankomaiden Geert Wildersiltä. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei kumpikaan heidän edustamistaan puolueista ole hallitusvastuussa. Tulevissa vaaleissa selviää, saavatko EU-vastaiset puolueet kannatusta, Jokela toteaa.

EU-kriittinen populistinen liikehdintä on saanut Brexitistä kuitenkin tuulta alleen.

– Populistiset liikkeet ovat tulleet Eurooppaan haastamaan perinteisiä puolueita. EU-kielteisyys kytkeytyy myös globalisaation negatiivisiksi koettuihin vaikutuksiin.

Paljon riippuu myös Jokelan mukaan siitä, miten uskottavasti EU pystyy kokoamaan rivinsä Britannian eroilmoituksen jälkeen. Tärkeää on palauttaa kansalaisten luottamus unioniin.

– Unionin jäsenmaiden kansalaisten on koettava, että heidän on mahdollista vaikuttaa unionin päätöksiin.

Sitä, onko nykyinen unioni kymmenen vuoden päästä olemassa, on Jokelan mukaan mahdotonta arvioida. Paineita uudistumiselle kuitenkin on, hän myöntää.

– Tarvetta keskustelulle EU:n tehtävistä on.

Millaiseksi EU:n rooli tulevaisuudessa muodostuu, riippuu myös Brexitin pidemmän aikavälin vaikutuksista.

– Murros integraation historiassa on tapahtunut, mutta vielä on liian aikaista sanoa sen pysyvistä vaikutuksista.

Vaikka Suomenkin ilmastossa leijuu EU-kriittisiä tuulia, Jokela näkee Suomen ilmapiirin enimmäkseen myönteisenä unionille.

– Pienenä maana Suomi tarvitsee monen muun maan tapaan yhtenäisen EU:n tuomaa turvaa. Suomessa EU:lla on perinteisesti ollut vahva kannatus.

Maija Salmi

 

Menot