Uutiset

Ulkopolitiikassa selkeitä näkemyseroja

Suomen ulkopolitiikan linjasta käydään ajankohtaan nähden harvinaisen vilkasta ja kipakkaa keskustelua. Erityisen paljon huomiota kerää edelleen ministeri Aatos Erkon arvio, ettei Suomella ole tätä nykyä selkeää ulkopoliittista linjaa. Erkon mielestä pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen EU-linja on vähättelevää. Vanhanen torjuu, kuten asiaan kuuluu, jyrkästi Erkon arvostelun. Pääministeri kiittelee ulkopolitiikan linjaa oikeaksi ja aktiiviseksi. EU-asiat Vanhanen laskee sisäpolitiikaksi.

Ministeri Erkon kritiikissä on paljolti perää. Muun muassa tasavallan presidentti Tarja Halosen, ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja pääministeri Vanhasen puheenvuoroissa on sen verran painotuseroja, että varsinkin pahalla tahdolla voidaan väittää maan ulkopoliittisen linjan hämärtyneen. Jos presidentin tarkoitus oli tukea kuuluisassa YK-puheessaan tiukasti ulkopolitiikan peruslinjaa, hän ainakin jossain määrin epäonnistui.

Erkko sanoo äänen tosiasian, joka on ollut nähtävissä sen jälkeen, kun maan valtiosääntö uudistettiin. Muutoksessa eduskunnan tahto toteutui selkeiden ulkopolitiikkaa koskevien pelisääntöjen kustannuksella. Kukaan ei voi vakavissaan väittää, että valtiosääntöuudistuksessa päämäärä ylitse muiden olisi ollut vallanjaon selväpiirteisyys. Sisältöä saneli yleisesti hyväksytty tahto hakea ulkopoliittisen vallan ja vaikuttamisen tasapainoa presidentin, hallituksen ja eduskunnan, ennen kaikkea sen ulkoasianvaliokunnan, kesken.

Tällä hetkellä Suomella ei ole samassa merkityksessä ulkopoliittista linjaa kuin presidentti Urho Kekkosen ja vielä Mauno Koivistonkin aikana. Eduskunta halusi purkaa presidenttikeskeisen järjestelmän ja nyt ollaan tilanteessa, jossa erkkolaisessa hengessä voidaan kysyä ulkopoliittisen linjan perään. Totuuden nimessä on muistettava, ettei Suomella ole mitään tarvettakaan palata vanhan ulkopolitiikan aikaan. Maalla on varaa vapaaseen ulkopolitiikka koskevaan keskusteluun ja myös aiempaa moni-ilmeisempään ulkopolitiikkaan.

Suomessa on nykypäivänä varsin hankalaa löytää yksimielisyyttä edes ulkopolitiikan lähtökohdista. Pääministeri Vanhanen tokaisee Ilkan haastattelussa, ettei EU ole ulko- vaan sisäpolitiikkaa. Kuinka tiukasti kaikki ulkopolitiikan – vai tulisiko Vanhasta mukaellen kirjoittaa sisäpolitiikan – keskeiset toimijat seisovat pääministerin tulkinnan takana? Kuinka pitkälle presidentin ja pääministerin näkemyserot globalisaation eduista ja haitoista johtuvat itse käsitteen erilaisista tulkinnoista?

Ulkopolitiikan linjan hämärtymisellä on toki hintansa: politiikassa on edelleen voimia, joiden tarkoitus on sekoittaa, hämmentää ja saattaa ulkopolitiikan johto riitelemään keskenään. Varsinkin muutamat vasemmistoliiton johtavat ulkopolitiikan vaikuttajat tekevät ankarasti työtä ulkopolitiikkaa koskevien näkemyserojen jalostamiseksi mahdollisimman suureksi riidaksi.

Päivän lehti

31.3.2020