Uutiset

Ulkopuolinen mittaa hakijan soveltuvuutta ammattikorkeissa

Ammattikorkeakouluissa uskotaan, että oikeat ihmiset opiskelemaan löydetään helpommin ulkopuolisen arvioijan avulla.

Tietyillä aloilla on tullut tavaksi järjestää valintakoe yhdessä yksityisen yrityksen kanssa. Tavallisesti yritys vastaa pääsykokeen soveltuvuushaastattelusta ja psykologisista testeistä.

Sosiaali- ja terveysalalla käytäntö on melko vakiintunut. Hämeen ammattikorkeakoulussa käytetään ulkopuolista yritystä pääsykokeissa vain tällä alalla.

-Valintaperusteissamme on linjattu, että haastattelua ei käytetä muiden koulutusohjelmien pääsykokeissa. En usko, että tilanne muuttuu lähivuosina, kertoo opintoneuvoja Kirsi Suoniemi.


Halu vähentää keskeyttämisiä

Sosiaali- ja terveyspuolen lisäksi muita aloja, joiden valintakokeissa yksityiset yritykset hääräävät, ovat esimerkiksi turvallisuusala ja kaupallinen puoli.

Haaga-Heliassa turvaudutaan ulkopuoliseen apuun assistenttiohjelman ehdokkaiden vertailussa.

-Haluamme löytää motivoituneimmat hakijat, jotka todennäköisimmin käyvät koulutusohjelman loppuun, toteaa viestintäpäällikkö Ari Nevalainen.

Nevalaisen mukaan on tärkeää, että pääsykoe mittaa työelämässä vaadittavia kykyjä ja persoonallisuutta. Keskeyttämisiä kyseisellä linjalla tulee kuulemma vähän moniin muihin aloihin verrattuna.


Hinta on monille liian kova

Yrityksen käyttäminen on kalliimpaa kuin järjestää koe omin voimin, sanoo Nevalainen. Yleensä koulutusohjelmat maksavat pääsykokeiden kulut itse.

Psykologi Timo Puhakka kertoo, että yritysten käyttäminen ammattikorkeiden valintakokeissa on romahtanut juuri kustannusten vuoksi.

Aiemmin kaupallisella puolella saatettiin periä hakijalta maksu, jolla kuluja katettiin. Näin toimittiin myös Haaga-Helian liiketalouden ohjelmassa. Nykyään maksun vaatiminen on kielletty.

-Henkilökunnallehan ulkopuolisen yrityksen käyttäminen olisi erinomainen ratkaisu, Puhakka toteaa.


Puolueettomuutta halutaan lisätä

Puhakka uskoo, että yksityisten yritysten käyttäminen tuo pääsykokeisiin puolueettomuutta. Hänen mukaansa ulkopuolista yritystä kun ei kiinnosta, kuka pääsee opiskelemaan ja kuka ei.

Myöskään Nevalainen ei usko, että valintakokeiden järjestäminen yritysten kanssa vähentäisi kokeiden luotettavuutta.

-Jos kokeet annettaisiin kokonaan hoidettavaksi oppilaitoksen ulkopuolelle, se voisi olla ongelma. Nyt viimeinen sana on kuitenkin meillä.

Mutta miksi ulkopuolinen osaa arvioida hakijan motivaation ja soveltuvuuden niin paljon oppilaitosta paremmin?

-Haastattelukokemuksella on suuri merkitys. Itse olen 40 vuoden aikana haastatellut lähemmäs 40 000 ihmistä. Oppilaitosten opettajilla luku jää muutamaan kymmeneen, Puhakka vastaa. (HäSa)