fbpx
Uutiset

Ulosmarssi purki syvää pettymystä

Muun muassa matkapuhelinten kuoria valmistavan Perloksen työväki teki tiistaina odotetun ratkaisun. Perloksen työntekijät marssivat ulos puoliltapäivin Joensuussa ja Kontiolahdella vastalauseena ratkaisulle, joka on lopettamassa yhtiön koko tuotannon Suomessa. Työtä vaille on jäämässä jopa 1 200 pääasiassa Pohjois-Karjalassa asuvaa perloslaista.

Työntekijöiden mielialat ovat aivan ymmärrettävästi maassa. Työtä vailla jäävät ovat katkeria, turhaantuneita ja varmasti myös hämmentyneitä. Tuttu, monelle vuosikymmenet työtä tarjonnut yritys on ikään kuin pettänyt omansa. Ahkeroinnin palkka onkin yhdessä hetkessä tilipussin asemesta työttömyys.

Pohjois-Karjalassa lisää synkkyyttä entisestään tieto siitä, että Perlos on 1950-luvulla perustettu ja edelleen kotimaisessa omistuksessa oleva suomalainen suuryritys, eikä suinkaan mikään nopeita voittoja saalistava kansainvälinen yhtiö.

Perloksen ratkaisu muistuttaa tosiasiasta, ettei yrityksen historialla ja kotimaalla ole tuskin nimeksikään merkitystä tiukan paikan tullen. Jokaisen menestyvän yrityksen on pidettävä huoli kilpailukyvystään ja tehtävä sen turvaamiseksi kipeitäkin ratkaisuja.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitus on huolissaan Perloksen irtisanomisten seurauksista. Tukea Pohjois-Karjalaan lupasivat ensimmäisten joukossa keskustalainen kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen ja demareiden valtiovarainministeri Eero Heinäluoma.

Auttavaa kättä perloslaiset aivan varmasti tarvitsevat. Pohjois-Karjalan työttömyysaste on 17 prosenttia ja nyt se on nousemassa kolmella prosenttiyksiköllä peräti 20 prosenttiin. On turha edes haaveilla, että työttömäksi jäävät työllistyisivät ilman erityisratkaisuja.

Kysymys ei edes ole yksinomaan suuresta joukosta uusia työttömiä. Perloksen irtisanomiset koettelevat myös alueen muita yrityksiä, muun muassa kaupan alaa. Perloslaiset ovat olleet kauppojen ostokykyisiä asiakkaita.

Tukemisen ohella on välttämätöntä pohtia, miksi Perlos joutui turvautumaan äärimmäisen kovaan keinoon turvatakseen asemansa maailmanmarkkinoilla. Yhtiön johto on varmasti tehnyt suuria virheitä. Tästä kielii irtisanomisten lisäksi tämän vuoden liikevaihdon kutistuminen ainakin neljänneksellä.

Perloksen laskelmat ovat pettäneet pahan kerran.

Globalisaatio ehkä ymmärretään Suomessa lähinnä iskusanaksi, jota sopii – ja pitää – viljellä maan tulevaisuutta kartoittavissa selvityksissä ja tutkimuksissa. Perlos muistutti jälleen kerran, että Suomi on kiinteä osa maailmankauppaa siinä vallitsevine pelisääntöineen.

Tuskin lopulta mitään olisi tehtävissä Perloksen suomalaisen työn turvaamiseksi. Muun muassa Nokia ostaa puhelimen kuoria niitä halvimpaan hintaan myyviltä alihankkijoilta. Tässä kilpailussa Suomi on ja pysyy kalliin työn maana.

Menot