Uutiset

Ultrajuoksuun ei voi tankata liikaa

Hämeenlinnalainen Harri Lehtimäki lähtee 161 kilometrin, eli 100 mailin, kestävyyskoitokseen Oxroad-ultraan mielessään yksi tavoite. Sijoitukset ja aika ovat kuitenkin toissijaisia tällä matkalla. Tavoite on pystyä juoksemaan koko juoksukilpailun ajan.

– Tavoitteeni on, ettei tarvitsisi juurikaan kävellä vaan pystyisin juoksemaan jollakin tasaisella vauhdilla kisan läpi, Lehtimäki sanoo.

Turusta Hämeenlinnaan 16.–17. elokuuta juostava Oxroad-ultra on Suomen ensimmäinen näin pitkä ultrajuoksu. Kilpailu starttaa prologilla Turun linnan pihasta yötä vasten ja matkaan saa käyttää enintään 24 tuntia.

Lehtimäellä on kokemusta pitkistä juoksuista. Tänä vuonna hän osallistui 100 kilometrin SM-kilpailuihin ja takana on myös 24 tunnin rogaining-suunnistuskilpailu.

Valmistautuminen hurjille matkoille on siis tuttua. Peruskuntoa Lehtimäki on rakentanut talvesta asti.

– Joka viikkoon täytyy sisältyä pitkä lenkki, koska pitkään juoksuun pitää tottua. Yleensä kesäisin juoksen metsäpoluilla, mutta nyt täytyy pitää yllä myös tietuntumaa.

Ei mitään tiedettä

Kestävyysjuoksusuoritukseen kuuluu olennaisena osana myös ennakkotankkaus. Lehtimäen mukaan tankkaaminen ultrajuoksuun eroaa vaikkapa maratonille valmistautumisesta ainakin yhdellä tavalla.

– Maratonilla voi ylitankata, mutta tässä sitä pelkoa ei ole, koska vauhti pysyy koko ajan maltillisena. Aika helppoa hommaa siis, kun tankkaa vaan mahdollisimman paljon, Lehtimäki naurahtaa.

Syömisen suunnittelu on harrastelijalle hieman huippu-urheilijaa rennompaa puuhaa.

– Minulla tämä tankkaus ei ole mitään tieteellistä, vaan ihan kokemusperäistä. Noin viisi päivää ennen juoksua alan miettiä vähän, mitä suuhuni laitan ja pari päivää ennen kisaa syön tuhdisti, Lehtimäki kertoo.

Kokeneena juoksijana hän tietää myös, mitä matka vaatii henkisesti.

– Alkumatkasta voi höpötellä muiden kilpailijoiden kanssa, mutta loppu onkin sitten henkien taistelua. Matkaa pitää pilkkoa mielessä ja mennä pykälä kerrallaan.

– Siinä on aikaa ajatella kaikenlaista. Kukaan ei varmasti voi täysin nollata päätään, Lehtimäki sanoo.

Huoltopisteitä tiheästi

Kello 21 starttaavaan kisaan juoksijat tarvitsevat mukaansa ainakin otsalampun ja heijastimen, sillä matkaa taivalletaan pitkä pätkä pimeässä.

Lehtimäellä on mukana myös oma huoltaja, joka kuljettaa matkalla muita varusteita.

– Säähän pitää varautua. Jos on hellettä, on mukava jossakin kohtaa vaihtaa kuiva paita päälle. Jos taas on viileää, on hyvä olla mukana lisävaatetta. Kun energiat ovat vähissä, horkka saattaa iskeä.

Tapahtuman järjestäjillä on huoltopisteitä 3–9 kilometrin välein.

– Itsellä ei tarvitse olla välttämättä edes ruokaa mukana, sillä järjestäjien huolto on niin kattava, Lehtimäki kertoo.

Pitkille juoksumatkoille häntä houkuttelee mielihyvä, jonka saa juoksun selvittämisestä.

– Se on sitä omien rajojen etsimistä. Itselläni myös ne harvat nopeat solut ovat jo kai tuhoutuneet, joten nopeille matkoille ei olisi edes asiaa, mies nauraa. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic