Uutiset

Ultramariini antoi sattumalle mahdollisuuden

-Levyä tehdessä on pyritty tiettyyn kokeilevuuteen. Se on
tehty omissa tiloissa omilla laitteilla. Annoimme sattumalle mahdollisuuden.

Näin kuvailee hämeenlinnalaissyntyisistä kavereista koostuvan Ultramariini-yhtyeen kosketinsoittaja Tuomas Ilmavirta bändin uutta Kevään ja kesän tähtikuvioita -nimistä pitkäsoittoa. Levy julkaistaan keskiviikkona 13.4.

Myös sanoittaja-kitaristilla Ville Aallolla on vahva näkemys siitä, minkälaista musiikkia 11-raitaisella levyllä oikein on.

-Vaikka musiikki on vakavaa ja dramaattista, niin kypsyys ja aikuisuus on se, mitä me kartetaan. Yksi pahimmista kirosanoista meille on aikuisrock. Musiikki ei saa olla latteaa ja turvallista.

-Kappaleissa on lapsenomainen tapa katsella maailmaa. Olen kirjoittanut ne itseäni nuoremman, noin 15-vuotiaan henkilön näkökulmasta, Aalto paljastaa.

Mielipide-eroja matkan varrella

Ville Aallon mukaan sekä tämä levy että yhtyeen debyytti, marraskuussa vuonna 2003 julkaistu Juuri ja juuri olemassa, ovat sisarteoksia toisilleen.

-Ensimmäinen levy sijoittui vahvasti tähän kaupunkiin. Vaikka sellainen on tarkoituksellisesti jätetty pois tältä levyltä, niin tälläkin tutkaillaan kaupunkitilaa sekä ihmisen suhdetta ja mahdollisuuksia vaikuttaa siihen.

-Sosiologista musiikkia, laulaja Matti Koivu tokaisee.

Bändikaverit myöntävät, että uuden levyn työstäminen oli melkoinen urakka.

-Se oli yllättävän vaikeata. Sopu säilyi huonosti ja meille syntyi mielipide-eroja, mutta se oli toisaalta hyväkin. Seuraava levy tehdään kyllä eri tavalla kuin tämä, Koivu puuskahtaa.

Levyä puserrettiin kasaan pelkästään omin voimin kolme ja puoli kuukautta omassa Myllymäen studiossa.

Menestys ei ole noussut päähän

Ultramariinin ensimmäinen levy, jota myytiin pari tuhatta kappaletta, oli melkoinen kriitikkomenestys. Yhtye sai levyn myötä pienen, mutta sitäkin uskollisemman faniryhmän. Faniensa ultramariinilaiset kertovat olevan pääosin hämeenlinnalaisia: muita musiikin tekijöitä sekä nuoria tyttöjä.

Aalto sanoo, että menestys ei luonut heille minkäänlaisia paineita uuden levyn suhteen.

-Me ei olla koskaan ajateltu suorituskeskeisesti ja niin, että levyn pitää myydä. Viime levystäkin tykättiin, vaikka me oltiin tosi huonoja, hän naureskelee.

Ensimmäinen promosingle, Hämmästyttävä muuttuva poika, on jo pukattu radiosoittoon. Vastaanotto ei ole ollut kovin lämmin.

-Se oli soittolistalla spektaakkelimaisen lyhyen ajan. Se oli valittu ihmiskokeiden perusteella ja puhtaasti kaupallisista lähtökohdista. Suoraviivaisesti aliarvioimme kuulijoitamme, kaikki kolme selittävät samaan aikaan.

Promokiertue starttaa Hämeenlinnasta

Ultramariinilla on mahdollisuus todistaa soittolistojen pitäjien arviot vääriksi keskiviikkona Hämeenlinnasta starttaavalla uuden levyn promokiertueella.

Keikkoja pukkaa puolentoista kuukauden sisällä kaikkiaan 13 aina Oulua myöten.

-Ollaan me aika innostuneita. Edellisestä keikasta on neljä kuukautta. On mukava päästä taas soittamaan, Ilmavirta miettii.

Laulaja Matti Koivun fiilikset ovat vähän toisenlaiset.

-Mä näen soittopainajaisia eli kun me mennään soittamaan, niin soittimia ei olekaan missään. Pelkotiloja tulee jatkuvasti. Jos yleisö ei tykkääkään, niin sitten tulee neurooseja ja me vaivutaan itsetuhoon.

Päivän lehti

28.1.2020