Kolumnit Uutiset

Unelma, jota ei saa rikkoa

Terroristillakin on äiti tai isä, joka tuntee siellä jossakin syvää tuskaa lapsensa tekojen tähden. Saisivatko edes äidit johdateltua nämä mielettömyyden tielle lähteneet ihmisyyden polulle?

Minun piti kirjoittaa ymmärtäväisesti ja rauhoittelevasti Brysselin tiistaiaamun kauhun hetkistä, mutta nyt en jaksa yrittääkään ymmärtää yhtään tuon enempää.

Raja tuli vastaan.

Ymmärrys loppuu, ja selitysten mielikuvat hajoavat sirpaleiksi yhtä nopeasti kuin olivat syntyneetkin.

Mielettömässä maailman todellisuudessa jokaisen teon takana on tuntemattomiksi jääviä selityksiä. On harhaanjohdettuja lapsia ja paatuneita tappajia. Jonkun muun tehtävä on analysoida näitäkin asioita, pohtia terrorismin suuren mittaluokan syitä ja seurauksia.

Brysselin jälkipuinti kulkee kuin juna, joka ei pysähdy yhdelläkään asemalla. Siihen on vaikea hypätä mukaan. Ihmisen vastaanottokyky on rajallinen.

Vasta henkilökohtainen liikauttaa oikeasti.

En voi enää uskottavasti sanoa: Ei lapseni, sinun ei tarvitse pelätä. Se olisi valehtelua. On oltava rehellinen, vaikka sillä onkin hintansa.

Mietin junamatkalla Brysselistä Antwerpeniin, miten valtavan monivärinen on belgialainen ihmispaljous. Hukkasin melkein itsenikin junanvaihdossa. Löysin kuitenkin perille, koska en ollut yksin.

Ihailen nuorten ihmisten sopeutumiskykyä. Minulla sitä ei ole, eikä ole varmaan koskaan ollutkaan. Vieras maailma on raottanut kuitenkin oveaan. Siksi se on vähän enemmän oma.

Se on vapauden, ihmisten vapaan liikkumisen, ystävien, rakkauden ja kansainvälisyyden maailma. Lisäksi se on kulttuurien ja kauneuden, miksei rumuudenkin maailma.

Se on ihanne, kenties utopiakin, mutta silti ennen kaikkea nuorten eli tulevaisuuden maailma.

Sen on oltava turvallisuuden maailma. Nuoremme elävät unelmaansa, jota ei ole kenelläkään oikeutta rikkoa. Ei kenelläkään.

Sanon, että nuoremme, vaikka eivät he tietenkään meidän omaisuuttamme ole. Lainaa vain sen häivähtävän hetken.

Onneksi on ihmisiä, jotka ajavat ihannetta, oikeudenmukaisuutta, kestäviä ratkaisuja, eivätkä tyydy nykytilanteeseen. Heitä on ihan oikeasti. Olen nähnyt. Tunnen ja tiedän.

EU:n ydinajatus on turvallisuus. Vaikka se olisi palasina, toivo asuu meissä ihmisissä.