Uutiset

Unicefin apu Aasian katasrofi- alueelle saavuttanut kohteensa

Suomen Unicef kerännyt miljoona euroa

-Saimme jo tiistaina rohkaisevia tietoja hyökyaaltokatastrofin pahiten tuhoamilta alueilta Indonesiasta ja Sri Lankasta. Viisi koneellista Unicefin lähettämiä tarvikkeita oli saapunut perille ja jakaminen on viime päivinä päässyt käyntiin alkuhankaluuksien jälkeen, iloitsee Suomen Unicefin tiedottaja Kirsti Dalman.

Unicefin tehtävä on nyt auttaa katastrofista selvinneitä lapsia säilymään hengissä. Hyökyaaltojen seurauksena lasten ennestäänkin heikot elinolot ovat huonontuneet merkittävästi. Taudit, nälkä ja kodittomuus uhkaavat Unicefin arvion mukaan noin 1,5 miljoonaa lasta.

Unicef jakaa työnsä katastrofialueilla kolmeen osa-alueeseen: vesi, sanitaatio, hygienia sekä terveys, ravitsemus ja suojelu ja koulutus. Järjestö toimii yhdessä hallitusten, muiden kansainvälisten järjestöjen sekä paikallisten järjestöjen ja yhdyskuntien kanssa.

– Kahdessa viikossa Suomen Unicef on kerännyt miljoona euroa. Suurin osa lahjoituksista on tullut puhelinsoittojen kautta, lähes yhtä paljon on laitettu Unicefin avustustilille, keräysvastaava Liisa Susiluoto kertoi perjantaina. Keskimääräinen lahjoitus henkilöä kohti on noin 15 euroa.

Suomalaisten keräystulos on hieman parempi kuin Euroopan maissa keskimäärin. Katastrofin valtavuuteen nähden tulos on Susiluodon mukaan kohtuullinen.

– Unicef ei voi keskeyttää pitkäjänteistä työtään kehitysmaiden lasten hyväksi, joten katastrofiapuun on hankittava tavallaan ylimääräistä rahaa, Liisa Susiluoto muistuttaa.

Lastensuojelu etusijalla

Erityisen haastavaa on vanhempansa menettäneiden lasten suojelu ja auttaminen. Heitä uhkaavat nälän ja sairauksien lisäksi rikollisuus eli lasten joutuminen prostituution ja laittomien adoptioiden kauppatavaraksi. Kun koulut ovat tuhoutuneet ja monet opettajat kuolleet, lapset ovat kaaoksen keskellä aivan yksin. Tietoja lastensieppauksista on jo saatu.

– Unicefin työntekijät ponnistelevat nyt saadakseen lapset turvaan sukulaisten tai ystävien luo, jos vanhemmat ovat kuolleet. Yhteistyökumppaneina heillä on muun muassa paikallisia naisjärjestöjä, Liisa Susiluoto selvittää.

Unicef kiiruhtaa myös kunnostamaan tuhoutuneita kouluja käynnistämään opetuksen. Koulunkäyntiä pidetään tärkeänä, sillä se antaa lasten elämään normaaliuden tuntua kaikkien hirvittävien kokemusten jälkeen. Tämän takia kuljetuksissa on mukana myös perusopetusmateriaalit sisältäviä ”School-in-a- Box”- laatikoita.

Päivän lehti

14.8.2020