fbpx
Uutiset

Universaalius peittosi kotimaisuuden Oscar-valinnassa - "Armomurhaaja resonoi kansainvälisissä ympyröissä"

Kun Suomen Oscar-raati lähti valitsemaan ehdokasta kisaamaan parhaan vieraskielisen elokuvan palkinnosta, puntarissa painoivat mahdollisuudet menestyä.

– Raadille selkeä lähtökohta oli, ettei tässä olla palkitsemassa mitään elokuvaa menneistä tai tulevista suorituksista, sanoo raadin puheenjohtaja Tero Koistinen.

Suomen Oscar-ehdokkaaksi valittiin lopulta Armomurhaaja. Teemu Nikin ohjaama elokuva valittiin myös Suomen ehdokkaaksi Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi.

Armomurhaaja ei menestynyt elokuvateattereissa. Suomessa sen näki vain noin 2 800 katsojaa. Maailmalle sitä on myyty kuitenkin hyvin, ja elokuvafestivaaliesityksiä on jo kymmeniä.

– Armomurhaaja resonoi kansainvälisissä ympyröissä. Se oli yksi kriteeri, että onko elokuvalla näyttöjä siitä, että se kommunikoi muidenkin kuin suomalaisten parissa.Kamppailua huomiostaSuomessa yleisömenestyksestä nautti viime vuonna Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas. Miksi valinta ei osunut Tuntemattomaan?

– En oikeastaan voi avata raadin keskusteluita, mutta kyllähän se kovin kotimainen aihe kuitenkin on. Mahdottoman hyvä elokuva kyllä, ja aivan käsittämättömän hieno menestys kotimaassa.

Koistisen tuntuman mukaan Oscar-mittelöissä pärjäävät draamaelokuvat, jotka käsittelevät jotain universaalia aihetta. Armomurhaaja kertoo mekaanikosta, joka lopettaa sivutyökseen vanhoja ja sairaita lemmikkejä.

Elokuvan universaali asetelma on yksi sen vahvuuksista, Koistinen sanoo. Tarina voisi tapahtua missä päin tahansa.

Raati luonnehti Armomurhaajaa elokuvaksi, jolla on voimakas oma ääni. Raadin mukaan elokuvassa on omaperäinen tarina ja elokuvan havaintojen tarkkuus mahdollistaa monta tulkintaa.

Armomurhaajan tie Oscareihin on vielä pitkä. Parina edellisenä vuonna noin 90 maata on lähettänyt ehdokkaansa kisaan, ja finaaliin pääsee 5 tai 6 elokuvaa.

– Tuotantoyhtiöllä on edessä valtava homma, jos se haluaa viedä elokuvan loppuun asti. Tai että valitsijat suoraan sanottuna edes katsoisivat sen elokuvan.

Oscar-palkinnot jaetaan 24. helmikuuta.

Asiasanat

Menot