Uutiset

Unohtakaa jo ikikulu analoginen

Ihmisillä on aina ollut taipumus vieroksua uutuuksia, etenkin sellaisia, joiden käyttöönotosta on perusteltua syytä epäillä koituvan kiusallista vaivaa ja kuluja.

Juuri sellainen on televisiolähetysten digitalisointi, josta on päätetty meiltä lupaa kysymättä korkealla valtiollisella tasolla. Ja kallista digiin siirtyminen on, peräti kallista.

Kansa saattaa jopa jakautua digitaaliseen kansanosaan ja niihin, jotka saavat luvan tuijottaa pian pimeää ruutua.

Joku kirjaa digitalisoinnista sievoiset voitot. Aika laiha on sekin lohtu, että kun kodinkonekauppa käy, sillä on työllistävä vaikutus. Enimmät voitot taitavat valua kiinalaisille liikemiehille, mutta sehän on globalisaation laki.

Ruotsissa siirryttiin ensimmäiseksi pelkkään digiin maanantaina Gotlannin saarella. Saksassa eturintamassa on ollut Berliinin alue. Missä viipyy Suomen ensimmäinen digialue? Digi-tv-verkko kattaa elokuun alusta käytännössä koko Suomen.

Tarkoitus on ollut sellainen, että vuonna 2007 Suomi siirtyy digiin. On kuitenkin kuulunut ääniä, että aikataulu ei pidä. Varteenotettavat asiantuntijatkin ovat olleet sitä mieltä.

Kansa ei kuulemma ehdi millään digitalisoida töllöjään niin nopeasti, että kaikki olisi ”valmista” vuonna 2007. Töllökansan kapinastakin on varoitettu. Sitä en ennustaisi. Kyllä kansa uskoo, kunhan sille sanotaan selvästi.

Kaikki ei ole koskaan valmista, jos jäädään odottamaan, että viimeinenkin vastarannan jäärä hankkii boxin ja saa sen vielä toimimaankin.

Jospa lopetettaisiin ikuinen jähnäys ja lyötäisiin lukkoon milloin ensimmäinen alue Suomesta siirtyy pelkkään digiin. Loputtomiin ei ole järkeä ylläpitää kahta verkkoa, sekä analogista että digitaalista.

Laatu myy. Ja kansa on valmis maksamaan uutuuksista. Ei kai sille muuten tyrkytettäisi hirmukalliita taulutöllöjä.

Ihan ”tavallisessakin” digitelkkarissa on selvästi parempi kuva ja jatkossa toivottavasti myös paljon enemmän tarjontaa kuin ikikulussa analogisessa. Kerran digiaikaan siirtynyt ei kaipaa analogisen haamukuvia. Tietenkin häiriöitä on digitelkassakin, mutta aika moni harmi on vältettävissä, jos laite on kertarytinällä oikein asennettu.

Lopettakaa ihmiset alkuunsa sähläys boxin kanssa ja turvautukaa ammattilaisten apuun.

Ylipäätäänkin toisen työskentelyn seuraaminen tuottaa nautintoa, mutta erityisesti digiboxia asennettaessa.

Kehitys kehittyy vääjäämättä. Ei ole mikään ihme, jos vanha ei pysy kärryillä, kun ei pysy keski-ikäinenkään, jonka elämä on eletty television ääressä.

Ymmärrän hyvin ihmisiä, jotka vanhoilla päivillään joutuvat sopeutumaan uuteen ja joskus kummalliselta tuntuvaan tekniikkaan. Mutta mitkä ovat vaihtoehdot? Arvi Lind ja Kari Toivonenkin jäivät jo eläkkeelle. Kaikella on aikansa. Nyt aika on digin.

Päivän lehti

7.8.2020