Uutiset

Unto Mononen kohtaa TikTakin Oitissa

Nuorten musikaalissa tango, rokki, poppi, uusi ja vanha sulavat vahvaksi tarinaksi.

Ei saa surettaa, laulaa Maija Vilkkumaa ja antaa nimen Hausjärven yläasteen ja lukion musiikkinäytelmälle Älä sure.

Neljästä novellista ja epilogista koostuva musikaali yhdistää rennosti Unto Monosen Satumaan, TikTakin Miten onni korjataan, Toivo Kärjen Liljankukan, Gösta Sundqvistin Muotitietoisen, Tuomari Nurmion Lasten mehuhetken… Ja vie yleisön sydämet. Tarina kulkee.

– Ei oo mun musaa, mutta tähän se käy, vetäisi musikaaliyleisössä torstaina istunut seitsemäsluokkalainen Nita Samula.

Kuuden tytön ja musiikinopettaja Jukka Palosen bändin vanhakin musiikki on vienyt mennessään.

– Ensin vähän ajattelin, että iiihan kiva, mutta nyt tää ON Ihan kiva, kertoi koskettimissa soittava Aliisa Pietilä.

Essi Kumpuniemi, Anu Sirola, Arina Balanova, Heidi Luukkonen ja Aliisa Pietilä ovat kaikki päässeet tangojen ja popin makuun, vaikka tyyli oli kaikille ensin vähän outo.

– Pojat ei tajuu! Ne ei lähteneet soittaan, kai ne oli soittaneet jotakin heviä, mietti Aliisa.

Porukka lavalla pari viikkoa

Musikaali pantiin taas pystyyn vauhdilla. Kolmentoista nuoren kuoro ja bändi alkoivat harjoitella jo ennen joulua, mutta muuten musikaali harjoiteltiin viikkoa ennen ensi-iltaa kuntoon heti, kun Riihimäen ammattioppilaitoksen Rikastamon opiskelijat olivat rakentaneet upean valorossin kattoon ja saaneet äänitekniikan pystyyn.

Musikaalin neljä tarinaa ovat syntyneet nuorten ideoista, joihin ohjaaja Risto Autio on kirjoittanut dialogin.

Fiilikset harjoitusten loppusuoralta löytyvät Hausjärven yläasteen musikaaliväen nettipäiväkirjasta osoitteesta http://kunta.hausjarvi.fi/yla-aste/paivakirjaetusivu.htm.

– Älä sure -musiikkinäytelmä kertoo tämän päivän nuoren elämästä viiden eri teeman kautta. Jokainen kokee yksinäisyyttä. Kukapa ei rakastuisi. Pitää elää, siis on bailattava. Perhe on tärkein, vaikka aina jokin mättää. On kuuluttava porukkaan, muutenhan sitä oikeasti on ihan yksin, nettipäiväkirjassa pohditaan.

– Tänään oli loistava treenipäivä. Ja… onnistumisen jälkeen riemu oli yhteinen. Nuorilla on taitoja, joita he eivät tiedä omistavansa. Moni tyttö ja poika taisi tänään tehdä elämänsä löydön – itsestään, kirjoittaa käsikirjoittaja ja ohjaaja Risto Autio viikkoa ennen ensi-iltaa onnistuneiden harjoitusten jälkeen.

Kaikkien tekijöiden yhteinen juttu

Porukka hehkuttaa nettipäiväkirjassa myös muun muassa yhteishenkeä ja etukäteisvalmistelujen laajuutta.

– Näin jälkeenpäin huimaa koko viime viikko. Älä sure näyttää olevan MEIDÄN YHTEINEN JUTTU! On se vaan niin hienoa, kirjoittaa iskelmämusiikin sovittanut musiikinopettaja Jukka Palonen.

– Paikalle oli kutsuttu helsinkiläinen ammattimaskeeraaja Eeva Hautamäki. Tummat rajaukset ja vahvat varjostukset tekivät tehtävänsä – musikaali saa varmasti uskottavat tummanpuhuvat rokkarinsa.

– Vietimme Elvin (Mäkinen) kanssa keskiviikon 7.2. kirpputoreja kierrellen ja mukaan lähti autollinen vaatteita ja kenkiä, kuvaa lavastuksesta ja maskeerauksesta vastaava kuvaamataidon opettaja Piia Tiira.

Hausjärven lukion ja yläasteen oppilaat ovat valmistaneet Risto Aution kanssa musikaalin jo viidennen kerran. Aikaisemmin on esitetty Mikä sotku, PopOz, Hannikaisen baari ja Lordi, mä oon paha. (HäSa)

Älä sure esitetään Urheilutalolla joka päivä. Viimeinen näytös on sunnuntaina 25.3 klo 16. Arki-iltojen näytökset alkavat kello 19.

Päivän lehti

19.2.2020