fbpx
Uutiset

Upin Aaltola: Kavanaugh'n valinta oli Trumpille pitkän aikavälin voitto, mutta voi tietää häviötä välivaaleissa

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Brett Kavanaugh’n valinta oli pitkän aikavälin voitto Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille ja republikaaneille. Marraskuun välivaaleissa Kavanaugh’n valinta voi kuitenkin tietää häviötä, sillä demokraatit ovat äänestystuloksen takia vihaisempia kuin republikaanit, mikä voi mahdollistaa sen, että demokraatit saavat edustajainhuoneen haltuunsa seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

Aaltola kuitenkin painottaa, että vaikka konservatiivinen Kavanaugh valittiin korkeimman oikeuden tuomariksi, se ei silti tarkoita, että konservatiivien ja trumpilaisten näkökulmat määrittelisivät korkeimman oikeuden päätöksiä.

Aaltola sanoo, että tuomarit tekevät kuitenkin itsenäisiä päätöksiä. Konservatiivit ja liberaalit ovat äänestäneet paljon ristiin ja odottamattomasti.

– Paljon riippuu myös siitä, millaisia tapauksia sinne korkeimpaan oikeuteen tulee, mutta eivät tuomarit koskaan täysin ideologisesti äänestä. Vaikka Kavanaugh ei ole mikään liberaalein tuomari, se ei välttämättä tarkoita, että hän äänestäisi konservatiivisen siiven mukana, Aaltola sanoo.

Kavanaugh’n valinta oli hyvin lähellä kaatumista ja hän voitti äänestyksen vain niukasti. Aaltola arvioi, että kyseessä oli Yhdysvaltain historian niukimpia tuloksia. Yleensä korkeimman oikeuden tuomarit äänestetään laajalla puolueiden välisellä enemmistöllä.

Aaltolan mukaan äänestystulos kielii siitä, kuinka kahtiajakautunut Yhdysvallat on.

– Tämä tuottaa arpia siihen kahtiajakautumiseen. Tämä ei ole myöskään tietenkään kunniaksi oikeudelle tai sen tuomareille, hän sanoo.

Kavanaugh’n valinta heijastelee Aaltolan mukaan myös Yhdysvalloissa pitkään jatkunutta tuulta, joka on puhaltanut kohti oikeistoa.

Asiasanat

Menot