Uutiset

Upin Aaltolan mukaan Trumpin puhe oli vaalivuodelle tyypillinen – "Poikkeuksellinen presidentti piti tyylilajissa pysyvän puheen omilla höysteillään"

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kansakunnan tilaa käsittelevä puhe oli tyyliltään hänen toistaiseksi vahvin vuosittainen linjapuheensa, näkee Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kansakunnan tilaa käsittelevä puhe oli tyyliltään hänen toistaiseksi vahvin vuosittainen linjapuheensa, näkee Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Kuva: EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kansakunnan tilaa käsittelevä puhe oli tyyliltään hänen toistaiseksi vahvin vuosittainen linjapuheensa, näkee Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

–  Siinä korostui optimistinen visio Yhdysvalloista maana, joka ei ole vielä parhaita päiviään nähnyt, Aaltola sanoi STT:lle.

–  Hän korosti sitä myös tällaisilla dramaattisilla elementeillä. Siellä esimerkiksi poikkeuksellisesti jaettiin palkintoja yleisön joukossa ja Afganistanissa ollut sotaveteraani palasi kotiin yllätyksellisesti. Eli vähän tällaisia reality-tv:stä tuttuja elementtejä ja hyvin trumpmaisia.

Aaltolan mukaan Trumpin puhe oli edellisiin presidentteihin nähden retorisesti varsin tyypillinen vaalivuoden kansakunnan tila -puhe, jossa käydään läpi presidentin saavutuksia ja luodaan optimistista tulevaisuudenkuvaa.

–  Ei se retorisilta piirteiltään jäänyt jälkeen edeltäjistä. Poikkeuksellinen presidentti piti tyylilajissa pysyvän puheen omilla höysteillään.

Teleprompterista luettava kansakunnan tila -puhe pakottaa Trumpin yleensä hillitympään tyyliin kuin hänen vapaamuotoisemmissa puheissaan, mutta nyt hän esiintyi edellisvuosia voimakkaammin. Aaltola uskoo, että Trumpin tyyli vetoaa hänen kannattajiinsa.

–  Presidentti on pystyssä, presidentti puhuu vahvasti. Se on tärkeä viesti viraltapanoprosessin ja oikeudenkäynnin keskellä.

Virkarikosoikeudenkäynnin mainitsematta jättäminen oli Aaltolan mukaan odotettua, sillä vaikka senaatti vapauttaneekin keskiviikon äänestyksessä Trumpin syytteistä, ei virkarikossyyte ole presidentille mikään saavutus.

Kuvasti kahtiajakautunutta maata

Aaltola arvioi, että puhe tullaan muistamaan edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin dramaattisesta eleestä repiä Trumpin puhepaperit kahtia puheen jälkeen. Pelosin ele otettaneen jakautuneessa Yhdysvalloissa vastaan jakautuneesti.

–  Toinen puoli pitää sitä oikein osuvana ja toinen puoli paheksuu sitä presidentin epäkunnioittamisesta, Aaltola ennakoi.

–  Tämä kokonaisuus tässä puheessa kuvaa ehkä aika hyvin tämän hetken Yhdysvaltoja. Siinä oli kyllä näitä perinteisiä elementtejä, jossa presidentti saapuu kongressin molempien kamareiden ja korkeimman oikeuden tuomareiden eteen. Eli tultiin yhteen, mutta sitten se eripuraisuus on vaikeasti peiteltävää.

Menot