Uutiset

Uppohangessa on vaikea tehdä töitä

Siinä missä kaupunkilainen pyllähtää puolimetriseen hankeen ja jää saappaastaan kiinni puunkarahkoihin, metsuri Heikki Hakkarainen astelee uppohangessa suu virneessä.

-No niin, pärjäätkö omin nokkinesi tästä eteenpäin, mies kysyy, kun hän vetää kaatuilijan pystyyn metsätaipaleen ja pellon vieressä kulkevan kapean polun risteyksessä ja lisää, että hyvä olisi pärjätä, sillä hän aikoo sulkea toimistonsa oven.

Pakkasta on reilut 20 astetta ja lunta leikki-ikäisen korviin asti. Hakkaraisen renkolaisessa toimistossa alkaa moottorisaha laulaa, kun mies kaataa koivuja pois kuusikon päältä. Kaupunkilaisen nenä ja silmät valuttavat tuskaa autolle asti.

Hakkarainen kuuluu niihin metsureihin, jotka kulkevat metsässä pakkasesta tai kuumuudesta välittämättä moottori- ja raivaussaha mukanaan. Motoa, eli monitoimikonetta, ei näy mailla eikä halmeilla.

-En edes haluaisi tehdä töitä motolla. Motolla kuusi ei tahdo jäädä ehjäksi.

Hämäläisellä puulla on mittaa

Kanta-Hämeen Metsänhoitoyhdistyksen metsurit lomautettiin eilisestä alkaen. Viime vuonna lomautus kesti helmikuun lopusta maaliskuun loppuun asti.

Lomautuksen syynä on lumi. Metsässä on lunta niin paljon, että metsurillakin on vaikeuksia hoitaa hommansa.

-Itä-Suomessa on tosin aina tällainen talvi.

Hakkaraisen mielestä kuumuus on pahempi kuin pakkanen. 35 asteen lämmössä ei pysty tekemään mitään.

-Metsässä kun ei voi tehdä töitä sortseissa.

Hakkarainen toteaa, että joidenkin yhdistysten alueilla lomautusten syynä voi olla puumarkkinatilanne, mutta sen takia ei Hämeessä ole lomautettu.

Keski-ikä kipuaa yli viidenkympin

Metsurin työpäivä kestää kuudesta kahdeksaan tuntiin, riippuen siitä, miten päivä sujuu.

-Itse täällä saa työajat päättää.

Hakkaraisen mukaan pakkaspäivänä ei kannata kovin pitkiä taukoja pitää, jos ei halua hyytyä. Keho täytyy pitää sopivassa lämmössä koko työpäivän ajan.

Metsänhoitoyhdistyksen palkkalistoilla on 22 metsuria. Nuorin on 26-vuotias, mutta nuoria, kolmenkympin tietämillä olevia metsureita on vain neljä. Keski-ikä on jo noussut yli viidenkympin.

-Onhan Evolla nuoria opiskelijoita, mutta ei ala oikein tahdo kiinnostaa.

Kun Hakkarainen aloitti työt Hämeessä vuonna 1991, metsureita oli vain neljä.

-Silloin alue rajoittui Rengon ja Hämeenlinnan alueelle, nykyisin pohjoisin paikka on Kuhmoinen ja eteläisin Hausjärvi.

Terveellinen ruokavalio ja liikunta

Hakkarainen kävi metsäkonekoulun Valtimossa 1980-luvun puolivälissä. Metsurin ammatti kulkee suvussa; Hakkarainen tottui metsiin isänsä ja veljensä jalanjäljissä.

-Koulussa opin työtavat ja tekniikat. Tässä työssä saa itsensä helposti hajalle, jos rupeaa repimään.

Luulisi, että työ on niin rankkaa, ettei illalla jaksa muuta kuin kellahtaa sohvan nurkkaan, mutta ei, Hakkarainen ainakin jaksaa. Lentopallo, sähly, lenkkeily ja talvilomien aikaan hiihto, mies luettelee harrastuksiaan.

-Viime talven lomautuksen aikana ehti hiihtää.

Hakkarainen toteaa, että hän voisi olla huonossa kunnossa, jos ei kuntoilisi.

Niin ja jos hän ei söisi terveellisesti. Nykyajan metsurille ei nimittäin riitä ruisleipä ja kahvi, Hakkaraisen eväänä on yleensä ruisleivän lisäksi teetä, hedelmiä ja jogurttia, ei tosin pakkasella.

Metsurin paras työaika on kevät ja alkusyksy. Jos syksy jatkuu kuivana pitkään, niin aina parempi.

-Loppukesästä ampiaiset ja muut pörriäiset ovat kiusana. Karhuja ei ole näkynyt, mutta hirviä, peuroja, kettuja ja lintuja näkyy. (HäSa)