fbpx
Uutiset

Uraputki tukossa vielä vuosia

Nuorten korkeasti koulutettujen pätkätyöntekijöiden vankan ja pysyvän vihreän oksan odottelu jatkuu, mikäli Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen, PTT:n tutkimus pitää paikkansa. Sen mukaan väestön ikääntyminen ei ratkaisekaan työttömyyttä vuoteen 2012 mennessä.

Tutkimuksen viesti on ilman muuta pettymys niille, jotka pitävät hiljalleen eläköityviä sodanjälkeisiä suuria ikäluokkia tulppana omille urahaaveilleen.

Kylmän suihkun PTT järjesti tutkimuksellaan myös maan hallitukselle, jonka ohjelmaan on kirjattu tavoite 75 prosentin työllisyysasteesta juuri vuonna 2012. Se ei näytä kovin realistiselta.

Poikkeusta maan yleisestä työllisyyskehityksestä tutkijat lupaavat pääkaupunkiseudulle, jossa täystyöllisyys saattaa toteutua. Ongelma ei kuitenkaan ole helpottamassa muilla kaupunkiseuduilla eikä etenkään maaseudulla, jossa on jo parin sukupolven ajan ollut mittava työvoimareservi. Maa- ja metsätalous on koneellistunut ja alkutuotannosta pohjautuvat oheisammatit ovat olleet vapaassa pudotuksessa. Elintarviketeollisuus on keskittynyt harvoihin yksiköihin, käsityöammatit katosivat ensin kaupunkien tehtaisiin, sitten ulkomaille. Tutkimuksen mukaan maaseudulla piilee edelleen kosolti työvoimaa, mutta se on haluton siirtymään pääkaupunkiseudulle. Muuttohaluja hillitsevät muuta maata korkeammat asuin- ja elinkustannukset.

Tutkimustulos on outo, kun sitä peilataan väitteisiin tulevasta työvoimapulasta ja vaateisiin ulkomaisen työvoiman värväämisestä. Nämä puheet ovat saaneet pontta muun muassa siksi, että jo viime vuonna työmarkkinoilta poistui enemmän väkeä kuin sinne tuli.

Monilla aloilla työvoimaa tarvitaan vähemmän, koska työn tuottavuus on kaiken aikaa kohonnut. Perinteisesti työvaltaisesta tehdasteollisuudesta on kadonnut tuhansia työpaikkoja Suomea halvemman työvoiman maihin. Nämä menetykset on kyetty korvaamaan muun muassa palveluammattien lisääntyvällä työvoiman tarpeella eli työttömyys ei ole dramaattisesti lisääntynyt, jos kohta ei vähentynytkään.

Tutkijoilla ei ole patenttiratkaisua tunnistamiinsa ongelmiin. He esittävät maan alueellisten erojen tasapainottamiseksi uusien työpaikkojen luomista suurten kasvukeskusten ulkopuolelle.

Helpommin sanottu kuin tehty. Jo Lipposen kakkoshallituksen aloittama ja nykyisen hallituksen jatkama valtionhallinnon alueellistaminen takkuilee. Se ei ole oikeastaan lähtenyt vielä edes liikkeelle. Vain alle kaksisataa työpaikkaa on tähänastisilla päätöksillä sijoittumassa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, kun tavoite on sentään tuhansia työpaikkoja. Hajasijoittaminen ei 2000-luvulla ole sen helpompaa kuin ennenkään.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on syytä käydä ytimiin menevä arvokeskustelu siitä, mitä lopulta halutaan. Viisimiljoonaista kansaa ei voida sijoittaa asumaan ja työskentelemään yksinomaan pääkaupunkiseudulle.

Työn tuottavuuden nousu on vähentänyt työvoiman tarvetta.

Menot