fbpx
Uutiset

Urheilijallekin kuuluu oikeusturva

Tieto on valtaa dopinginvastaisessa työssä. Huhuille voi perustaa vain oikeusmurhia.

Hiihtokauden ensimmäinen dopingkohu on valmis, vaikka ensimmäistäkään dopingtapausta ei ole ja olympiakisatkin alkavat vasta ensi viikonvaihteessa.

Suomen olympiakomitea ei vastoin Suomen hiihtoliiton esitystä valinnut hiihtäjä Kaisa Varista Torinoon. Siihen tuoreet tosiasiat tarinassa oikeastaan loppuvatkin.

Kukaan ei voi kirkkain silmin väittää, että Varista tai ketään muutakaan olisi syytä epäillä kiellettyjen aineiden käytöstä. Silti on kysyttävä: jos ja kun Kaisa Varista ei epäillä tai ei ole hyllytetty, niin miksi kukaan urheilujohtajista tai ADT:n johdosta ei sano sitä ääneen?

Selitykseksi ei kelpaa tietämättömyys. Sen suojiin on jänishousumaisesti piilouduttu jo riittävästi suomalaisessa hiihtourheilussa.

Ilta-Sanomat tiesi kertoa, että kaksi Kaisa Variksen antamaa virtsanäytettä ovat olleet niin laimeita, että niistä ei ole pystytty analysoimaan verihormoni epoa.

Kaisa Varis jäi kolme vuotta sitten kiinni juuri epon käytöstä.

Tässä tapauksessa yksi plus kaksi ei kuitenkaan ole välttämättä kolme.

Suomen antidopingtoimikunta ADT kiiruhti tiedottamaan, ettei Variksen tammikuussa antamissa dopingnäytteissä ollut mitään puutteellisuuksia. ADT siis kiistää Ilta-Sanomien keskeisen kohutiedon.

Asioiden vaikutukset ja mittasuhteet pitää nähdä. Jos jokaista pientäkin epäselvyyttä testaustilanteissa käsitellään isoin kirjaimin, lakaistaan urheilijan oikeusturva maton alle. On syytä muistaa, että edustusurheilijoita testataan Suomessa erittäin kattavasti.

Helsingin Sanomien haastattelema varatuomari Olli Rauste haluaa opetusministeriön selvittävän, onko ADT:ssä tai testejä analysoineissa Yhtyneissä laboratorioissa rikottu salassapitovelvollisuutta Kaisa Variksen testauksen yhteydessä.

Variksen dopingtestien tulokset ovat olleet negatiivisia. ADT kuitenkin jatkaa “asian selvittämistä eikä kommentoi keskeneräistä asiaa”. ADT jättää huomautuksellaan itselleen takaportin asiassa ja tulee kiihdyttäneeksi huhumyllyä.

Tieto on valtaa dopinginvastaisessa työssä. Huhuille voi perustaa vain oikeusmurhia.

Torinoon valitut maastohiihtäjät ovat viimeistelyleirillä Italian Livignossa ja ottavat Sveitsissä osaa maailmancupin osakilpailuihin.

Joukkueen keskittymisrauhaa on hiihtoliiton tiedotteen mukaan lisännyt se, ettei leiripaikalla “pahemmin näe suomalaisia uutisia”.

Uutisten pakoilu antaa surullisen kuvan suomalaisesta hiihtourheilusta. Se ei vieläkään ole päässyt traumoistaan. Ilmeisesti urheilijat eivät itsekään luota siihen, että heille kuuluu oikeusturva siinä missä muillekin ammatin harjoittajille.

Urheilija ei pääse julkisuutta pakoon – ei hyvää eikä huonoa, jolla on väistämättä oma aikansa. Urheilijoiden ja valmentajien pitäisi muistaa, että menestyksen saavuttaminen vaatii paineensietokykyä.

Menot