fbpx
Kolumnit Uutiset

Urheilu, auta meitä taas sietämään toisiamme

Huippu-urheilun täytyy olla maailman kansainvälisin bisnes.

Suuret yleisölajit saavat ammattipelaajat muuttamaan työn perässä vaikka Jumalan selän taakse, jos siellä vain on kenttä, lipunmyynti, katsomo ja urheiluhieroja

Työsopimus voi saada vaikka amerikkalaisen koripalloilijan löytämään tiensä alle 100 kilometrin päähän Venäjän rajalle Joensuun Katajan riveihin. Ei siinä, Joensuu on kiva paikka asua. Varsinkin talvella.

Esimerkiksi HPK:hon palaava 38-vuotias jääkiekkoilija, kaksinkertainen KHL-mestari Niko Kapanen on urallaan asunut viidessä eri maassa. Harva bisneshai on samassa ajassa kiertänyt maailmaa yhtä paljon.

HPK Naiset vastaavasti juhlivat lentopallon Suomen mestaruutta italialaisen päävalmentajan johdolla, ja kaupungin liikuntapalkinnon saaneiden LRC:n rugby-körmyjen SM-joukkueessa on pelaajia ainakin kuudesta eri kotimaasta.

Urheilulla on kumma kyky yhdistää maailman eri kolkkia, mutta mikään yksittäinen laji ei yhdistä yhtä paljon kuin jalkapallo. Parhaillaan käynnissä olevat EM-kisat antavat taas hyvän syyn kaivaa atlas esiin ja muistuttaa itselleen, että Islantikin on olemassa.

Parhaillaan olevat kisat uhkaavat kuitenkin sitä suvaitsevaisuuden viestiä, jota UEFA on yrittänyt parhaansa mukaan edistää.

Mestareiden liigan lähetyksissä on vuosia pyörneet erilaiset Ei rasismille -tietoiskut, ja EM-kisojen pelitauoilla rullaavassa videossa saadaan ihastella legendaarisen italialaistuomarin Pierluigi Collinin lähettämää reilu peli -tekstaria.

Kunnioittamista hehkuva viesti on yllättävän kaunis siihen nähden, että itse huippu-urheilun kilpailuluonne on raadollinen. Ainoastaan taidot ratkaisevat, pääseekö kentälle vai ei.

Urheilun edistämälle yhtenäisyyden viestille tuntuu olevan tilausta enemmän kuin koskaan ennen, varsinkin Euroopassa.

Jalkapallon EM-kisat osuvat kuitenkin vaikeaan aikaan maanosan historiassa. Brexit, Ukrainan sotku ja Euroopan pakolaiskriisi heijastuvat kisoihin poikkeuksellisen röyhkeästi (HäSa 17.6.), mutta tappelu on pysynyt vain yleisön puolella.

Tämä kertoo vain enemmän meistä katsojista kuin pelaajista.

Voi olla, että EM-kisojen tarjoama mahdollisuus haudata riidat on jo mokattu, mutta onneksi Rio de Janeiron kesäolympialaiset alkavat pian. Oudotkin lajit voivat elvyttää suhteita. Jos ei sitten muulla, niin vaikka pingiksellä.

Menot