Uutiset

Urheilu kaipaa lisää riitoja

Kultaa ja kunniaa, sitä pitäisi Suomen saada.

Urheiluministeri Stefan Wallin (r.) pani veikkausjohtaja Risto Niemisen työryhmineen etsimään kadotettuja kultamitaleita.

Niemisen ryhmän mielestä urheilumaailmaa johdetaan huonosti. Tosiasiassa johtajilla on kourallinen huippuja, joita johtaa. Mihin johtamista tarvitaan?

Ryhmä teki merkittävän löydön: lapset eivät liiku tarpeeksi ja siksi maassa ei kasva uusia huippu-urheilijoita.

Upea havainto! Kun ryhmä olisi vielä keksinyt keinon lasten liikuttamiseksi, urheilujohtajilla olisi pian johdettavia joukkoja.

Yllättävää kyllä huippu-urheilu kaipaa lisää yhteiskunnan rahaa. Kun ainakaan vielä ei ole joukkoja, lisäeurot valuvat kaiketi parannuksen tehneiden johtajien taskuun.

Arvio urheilun huonosta johtamisesta on Niemisen ryhmän hätähuuto. Erkkikin olisi ymmärtänyt panna urheilun rappiota rahapulan ja huonon johtamisen syyksi.

Hakoteillä isot pojat ovat moittiessaan urheilua riitelystä ja kateudesta. Suomi on voittanut hurjan määrän arvomitaleja urheilijoiden, valmentajien ja urheilujohtajien ankarien riitojen kiihdyttäminä.

Kateus on ehtymätön suomalainen voimavara. Voittoon vie kateus muita lajeja, urheilijoita ja Ruotsia kohtaan.

Suomalaisen huippu-urheilun suuri ongelma on kultainen menneisyys ja kyvyttömyys valaistua, mitä urheilu oli eilen ja on tänään.

Maailma on muuttunut, asenteet ovat viime vuosituhannella.

Miksi suomalaisen urheilijan pitäisi voittaa olympiakultaa? Tietysti ihan kivaa, jos voittaja on suomalainen, kotikunnasta, naapurista, sukulainen, oma lapsi…

Jos voittaja on kuka tahansa, mitä sitten?

Urheilutoimittajat vakuuttavat, että maa on tuhon partaalla arvokisojen savuavilla raunioilla.

Sietää muistaa, että urheilutoimittajille maksetaan liioittelusta. Tarkkasilmäinen on huomannut, että elämä on sittenkin jatkunut kuten ennenkin jokaisen suomalaisurheilun mahalaskun jälkeen. Yllätys, yllätys!

Suomalaista huippu-urheilua ei ole enää olemassakaan. Huippu-urheilu on viihdebisnestä, missä ammattilaisurheilijat tarjoavat kansalle viihdettä. Sisältö ratkaisee, ei kansallisuus.

Joukkueurheilu, kuten jääkiekko, kieltämättä kutittaa kansallistuntoa. No, onko menestys maailmalla niin tärkeää, kun Suomi on aina huippumaa pesäpallossa.

Urheilun asemaa pönkitetään kyselyillä ”onko suomalaisten urheilijoiden menestys mielestäsi tärkeää?”.

Kuka löysään kysymykseen vastaisi kielteisesti. Olisi aika selvittää, kuinka tärkeää voittaminen kansalle on.

Yle on urheilun ylikorostuksen avaintekijöitä. Muun muassa olympialaiset pitää näyttää ilmaiskanavilla, koska katsojia on paljon. Tätä Yle hokee vuodesta toiseen.

Kuka valopää kukkasen on keksinyt? Juuri maksajien paljouden takiahan kisat pitää siirtää maksukanaville.

Paljon katsojia, pieni lasku per katsoja!

markku.peltonen@hameesanomat.fi

Päivän lehti

2.6.2020