Uutiset

Urheilujohtajilta unohtui moraali

Suomen kaikkien aikojen paras taitoluistelija Laura Lepistö joutui kohtuuttoman kritiikin kohteeksi käytyään esiintymässä Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa. Vierailullaan Lepistön katsottiin pönkittäneen Kim-dynastian diktatuuria.
Lepistö on suotta pahoitellut aiheuttamaansa hämmennystä ja mielipahaa. Tuskin kukaan järkevä ihminen kieltäytyisi matkasta Pohjois-Koreaan, jos kutsun saa. Maassa on käynnissä järkyttävä yhteiskunnallinen kokeilu, mikä pitää kokea ja nähdä omin silmin.

Lepistö on pieni nappula suuressa pelissä, jossa moraalilla ei ole sijaa. Viime aikoina urheilun suurkisoja on auliisti myönnetty autoritaarisesti hallittuihin maihin, joissa ihmisoikeudet ovat huonolla tolalla.
Yleisurheilun MM-kisat järjestetään Moskovassa vuonna 2013. Seuraavana vuonna ovat vuorossa talviolympialaiset Sotshissa. Jääkiekon MM-kisat järjestetään Moskovassa ja Pietarissa vuonna 2016 ja kaiken kruunaa jalkapallon MM-kilpailut Venäjällä kaksi vuotta myöhemmin.

Peking järjesti ulkoisesti loisteliaat kesäolympialaiset vuonna 2008. Vuonna 2015 ovat vuorossa yleisurheilun MM-kisat.
Jääkiekon MM-kisat järjestetään Valko-Venäjällä vuonna 2014.
Ensi kesänä jalkapallon EM-kisat järjestetään Puolassa ja Ukrainassa, jota enää ei voi pitää demokratiana.
Moskova järjesti kesäolympialaiset vuonna 1980. Kisat muistetaan itkevästä Misha-karhusta päätöspäivänä, mutta muuten meni enemmän tai vähemmän pieleen. Yhdysvallat, Länsi-Saksa ja 45 muuta maata boikotoivat kisoja, kun Neuvostoliitto oli lähtenyt edellisen vuoden lopulla sotaretkelle Afganistaniin.

Moskovassa isännät vetivät räikeästi kotiinpäin. Kolmiloikassa hyppyjä hylättiin sen verran tiuhaan, että voittajaksi saatiin isäntämaan Jaak Uudmäe.

Keihäänheitosta jäi elämään legenda, jonka mukaan aina neuvostoliittolaisten heittäessä Leninin olympiastadionin portit avattiin tuulen kantovoiman lisäämiseksi. Tämä riitti Neuvostoliiton kaksoisvoittoon.

Kultamitalin vei Dainis Kula, jonka kaksi ensimmäistä heittoa oli hylätty. Kolmas heitto tuli alas täysin lappeelleen, mutta mittamies löysi kuin löysikin nurmelta keihään jättämän hentoisen jäljen – pari metriä kauempana paikasta, johon keihäs lässähti.
Portit pysyivät kiinni, kun Suomen keihästrio oli heittovuorossa. Lopulta Antero Puranen oli neljäs, Pentti Sinersaari viides ja Aimo Aho kuudes.

Moskovan sankarit ovat nykyisin EU-kansalaisia. Uudmäe on virolainen ja Kula latvialainen.

Melbournen kesäolympialaiset vuonna 1956 olivat ensimmäiset boikottikisat. Kuusi maata jäi pois Suezin kriisin ja Unkarin kansannousun tukahduttamisen vuoksi.
Tiibetin väkivaltaisuuksista ja Georgian sodasta huolimatta useat lännen johtajat, muun muassa Yhdysvaltain ja Ranskan presidentit George Bush ja Nicolas Sarkozy, istuivat Pekingin Linnunpesässä seuraamassa vuoden 2008 kesäkisojen avajaisia.

jorma.virtanen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic