Uutiset

Urheilukalastus ei ole ryppyotsien hommaa

 

Kirjailija Juhani Aho oli aikoinaan eräs tunnetuimpia urheilukalastajia Suomessa. Hänen aloitteestaan perustettiin mm. Suomen Urheilukalastajain Liitto, SUKL, vanhin alan liitto.
Hämeenlinnan Urheilukalastajat -yhdistys on perustettu 1951. Seuran jäsenmaksu on 25 euroa, jäseniä on yli 70, pääasiassa miehiä, enemmistö heistä veteraanisarjassa kalastavia. Pari nuorta on mukana kilpailuissa.
 
– Yhdistyksen toiminta keskittyy virkistyskalastukseen, eivätkä seuran kalastuskilpailutkaan ole turhan ryppyotsaista touhua, vakuuttaa kymmenisen vuotta seuraa puheenjohtajana luotsannut Janne Sihvonen. 
 
– Talvella vedämme pilkkisarjaa, kesällä mato-ongitaan ja uistellaan kuhaa. Syksyisin uistellaan kaikkea kalaa, virvelöidään ja pilkitään veneestä, Sihvonen kertoo seuran kalastustoiminnasta.
 
Kilpailuja riittää, mutta leppoisia
 
Onkikilpailut käydään yleensä Vanajan rannoilla kaupungin lähistöllä. Talviset pilkkikisat kisataan Vanajanselän lisäksi lähistön järvillä, mm Alajärvellä, Hauhonselällä ja Lehijärvellä.
 
Kolmen talvikuukauden aikana käydään kuusi paikallista kalastuskisaa. Kun niiden lisäksi on tarjolla vielä piirimestaruuspilkkikisat ja SM-pilkki, täytyy kilpailuja sovitella, että ne mahtuvat talviviikonloppuihin. Kesäviikonloput kuluvat myös kalastaen, heinäkuussa kilpailuja on lähes joka viikonloppu. Vuonna 2006 Hämeenlinnan Urheilukalastajat oli yhdessä muiden etelähämäläisseurojen kanssa järjestämässä SM-onkikilpailuja Hämeenlinnassa.
 
– Kilpailujen palkintoina oli aiemmin pienehköjä lahjakortteja, nykyisin osallistumismaksulla kerätystä rahasta jaetaan parhaille rahapalkintoja. Mitä enemmän osallistujia, sitä paremmin jää jaettavaa, muistuttaa Janne Sihvonen.
 
Saari Vanajavedellä
 
Hämeenlinnan Urheilukalastajilla on Vanajavedellä oma saari, Hamarinkari. Saaressa on 1960-luvulta peräisin oleva rakennus, jossa sauna ja makuutiloja ja soutuvene, jota jäsenistö voi lainata. Yöpymiseen on kolme kämppää ja iso tupa, joissa voi majoittua pientä maksua vastaan. 
 
– Hämeenlinna on hyvä paikka harrastaa vapaa-ajan kalastusta. Vanajavesi on hyvä kuhavesi, kuhia saattaa saada Vanajanselän lisäksi koko virran matkalta, jopa Hämeenlinnan kaupungin keskustastakin. Olemme viritelleet myös yhteistyötä muiden paikallisten kalastusseurojen kanssa.
 
Viime talvena järjestimme yhteisiä pilkkikisoja Alajärven seudun kalastusseuran (Asks) kanssa ja kesäisin eri seurat järjestävät vuorollaan seurojen välisiä kilpailuja, kuten kolmen seuran virvelikalakilpailu, puheenjohtaja Janne Sihvonen kertoo.
 
– Uudet jäsenet ovat tervetulleita porukkaan, eikä tosiaankaan tarvitse olla SM-tason kilpakalastaja liittyäkseen mukaan, Sihvonen vakuuttaa.
 
Hämeenlinnan Urheilukalastajien jäsen Jari Leino kehaisee Petäys Resortin kehittäneen aluettaan kalastusystävälliseen suuntaan. 
 
– Petäyksessä on traileriparkki ja veneenlaskua varten betoniluiska, jonka suunnitteluun kalastusseurat pääsivät kertomaan toiveensa. Ehkä kalastajat saavat vielä kalankäsittelypaikankin, Leino sanoo.
 
Hämeenlinnan Urheilukalastajiin voi ottaa yhteyttä puhelimitse tai nettisivujen  kautta. Jäsenasioita hoitava sihteeri Mikko Leino löytyy numerosta 044-0909119. Puheenjohtaja Janne Sihvosen numero on 040-5089940.
 
Jatta Pöyhönen-Wiik

Päivän lehti

28.1.2020