Uutiset

Urheilukauppias kaipaa keskustaan parkkihallia

Urheilukauppias Matti Honkajuurella on selvä käsitys siitä, miten Hämeenlinnan keskustaan saataisiin lisää eloa ja kauppoihin asiakkaita.

– Keskustaan pitäisi saada parkkihalli. Miksi ihmiset tulisivat ostoksille keskustaan, kun Tiiriössä auton saa parkkiin kaupan viereen mutta täällä ei, kauppias kysyy.

Moottoritien kattamiselle Honkajuuri ei lämpene, mutta Reskan liikkeet voisi hänen puolestaan yhdistää katteen alle yhdeksi suureksi kauppakeskukseksi.

– Se loisi viihtyisyyttä, Honkajuuri perustelee.

Honkajuuri on pitänyt urheilukauppaa Hämeenlinnassa kohta 20 vuotta. Hän otti vuonna 1986 jatkaakseen Vapaa-ajan Järvisen kaupan. Nykyinen, Optellin talossa sijaitseva Sportia-liike on seitsemän vuoden ikäinen.

– Urheilukauppa on säistä riippuvaista, vähän niin kuin maatalous. Kun kesällä sataa, rullaluistimet eivät käy kaupaksi. Me vain emme saa huonoista ilmoista katokorvausta, Honkajuuri sanoo.

Urheiluliikkeen johtaja näkee liikunnan trendit läheltä. Tällä hetkellä Suomessa eletään Honkajuuren mukaan vahvaa murtomaahiihtobuumia.

– Vuosina 1986-1990 ihmiset ostivat hurjana lasketteluvälineitä, eikä kukaan halunnut hiihtää. Nyt osat ovat kääntyneet toisinpäin. Sen huomaa selvästi Lapissa, jossa ladut ovat niin täynnä porukkaa, että niiden kunnossapitämiseksi on harkittu latumaksun perimistä.

Urheiluvälineitä ostavat ihmiset ovat Honkajuuren mukaan tulleet laatutietoisemmiksi. Kauppaan tullaan hakemaan tyylikästä ja teknisesti korkealaatuista tavaraa. Harva hakee pintamuotia.

– Monet ottavat kauppaan mukaan vanhat lenkkarit ja kertovat myyjälle, mikä niissä oli hyvää. Sitten etsitään uusi, mahdollisimman hyvä kenkä tilalle.

Honkajuuri on urheillut koko ikänsä. Hän pelasi aikanaan Hämeenlinnan ”kyläjoukkueessa”, neljä lentopallon Suomen mestaruutta 1970- ja 1980-luvulla taitteessa voittaneessa Luolajan Kajastuksessa.

– Kaikki pelaajat olivat Hämeenlinnasta, kauimmillaan Katinalasta. Oli hienoa, kun pelaajia ei haalittu ostamalla muualta kuten nykyään.

Honkajuuri toivoo, että mieslentopalloilu lähtisi Hämeenlinnassa uuteen nousuun naislentopalloilun rinnalla.

– Perinteitä täällä ainakin olisi.

Polvivamma teki pelaamisesta stopin vuosiksi, mutta viime aikoina Honkajuuri on taas palannut vanhan harrastuksen pariin. Seura on Tarmo Volleyn ikämiesjoukkue.

– Liberona ei tarvitse hyppiä, Honkajuuri perustelee.

Toinen Honkajuuren lempiharrastus on kalastus. Hattulan Vuohiniemessä asuva kauppias käy kalassa kodin lähellä Renkajärvellä ja Lapissa. n

Matti Honkajuuri juhlii 50-vuotissyntymäpäiväänsä työn merkeissä. Hän tarjoaa kakkukahvit liikkeessään Optellin talossa tiistaina kello 10-18.

Päivän lehti

5.4.2020