Uutiset

Urheilumaailman pahat pojat

Kuulin viikonloppuna järkyttävän uutisen. Tuttu mies oli joutunut veneonnettomuuteen, kun vene oli karannut käsistä ja törmännyt siltaan. Mies itse oli selvinnyt turmasta, mutta hänen ystävänsä oli menehtynyt.

Pian mieleen tulvahti liuta kysymyksiä: Kuinka hän voi? Mahtaako hän sairaalassa maatessaan ymmärtää tilanteen vakavuuden? Kumpi venettä ajoi?

Urheilusankareista tulee helposti tuttuja, kuin omia perheenjäseniä. Sen vuoksi Jyrki ”JJ” Järvilehdon joutuminen vakavaan onnettomuuteen sai minut huolestumaan. Muihin suomalaisiin F1-kuskeihin verrattuna hän on niin sanottu lämmin jäämies, sillä JJ:tä näkee tuskin koskaan huonotuulisena. Kaiken kaikkiaan hän on näyttäytynyt minulle pelkästään miellyttävänä heppuna.

Onnettomuuspaikan nopeusrajoitus on viisi kilometriä tunnissa, mutta merivartioston arvelujen mukaan kaksikon nopeus on voinut olla jopa yli 70 kilometriä tunnissa. Silminnäkijöitä tapauksella ei ole. Rikostutkintaa johtavan komisarion Ju ha-Pe kka Vuorisen mukaan Järvilehto puhalsi poliisin alkometriin 1,7 promillea. Tunsin samaan aikaan sekä huolta JJ:n jaksamisesta että kiukkua uhrin läheisten ja ystävien puolesta.

Kilpaurheil ijan maine on vaikea saavuttaa, mutta helppo menettää. Karkeasti ottaen maineensa kanssa kamppailevat voidaan jakaa kahteen leiriin: lakia rikkoneet ja ulkopuolisten leimaamat.

Lakia rikkoneisiin voidaan laskea ainakin törkeään huumausainerikokseen syyllistynyt jääkiekkoilija Jere Karalahti, tapon yrityksestä pidätetty ex-mäkikotka Matti Nykänen ja rattijuopumuksesta kärähtänyt Alexei Eremenko jr..

Ulkopuolisten leimaamat ovat hyvin usein naisia. Keskimatkojen juoksija Caster Semenya joutuu puolustelemaan naiseuttaan vain siksi, että hän sattui pärjäämään poikkeuksellisen hyvin Berliinin MM-kilpailuissa. Vaikka Semenya julistettaisiin virallisesti naiseksi, jää hänen kannettavakseen ikuinen leima androgyyninä poikatyttönä.

Entinen pituushyppääjä ja kolmiloikkaaja Heli Kruger joutui ankaraan pyöritykseen julkaistuaan homoseksuaalisuudesta kertovan romaanin. Aihe on edelleen tabu, ja varsinkin alkuun Kruger sai toden teolla vakuuttaa yleisön siitä, ettei ole lesbo.

Oma lukunsa ovat tietysti ne naiset, jotka on luokiteltu lähinnä seksisymboleiksi. Tällöin urheilu-ura jää auttamatta hopealle.

Naisena voin olla kuitenkin ylpeä siitä, että muutamia poikkeuksia, kuten Kaisa Varista, lukuun ottamatta naisurheilijat eivät ole päätyneet sekoilulistalle. Monet kohun aiheet jäänevät ikuisiksi ajoiksi pinnan alle ja median ulottumattomiin. Se, mistä ei tiedetä, ei voi myöskään vahingoittaa julkisuuskuvaa.

Yksi ainakin on varmaa, Järvilehdon elämä ei tule olemaan tapauksen jälkeen entisensä. Samalla minun ajatukseni hänestä rehtinä unelmavävytyyppinä miehenä on saanut kolauksen, seurasi veneonnettomuudesta sitten mitä hyvänsä.

Toisaalta, eikö sitä sanota, että naiset rakastuvat aina pahoihin poikiin? Voihan olla, että kohut vain nostavat heidän kiinnostavuuttaan median ja naisten silmissä.

Päivän lehti

3.4.2020