Urheilupyörän juuret Pullerilla
Tauno Lönnqvist muutti vuonna 1969 Hämeenlinnasta Tampereelle – urheilun perässä. Kari Puisto houkutteli Hämeenlinnan Kisan kilpapyöräilijän Tampereen Sisuun. Suomalaiset 1960- ja 1970-lukujen huippupyöräilijät pitävät yhä yhteyttä.
– Mukava tyyppi, aina hyvällä päällä ja synnynnäinen bisnesmies, luonnehtii hyvää ystäväänsä Harry Hannus, suomalaisen kilpapyöräilyn porvoolainen legenda.
Hannus muistelee, miten joku oli kerran unohtanut ajokengät kotiin.
– Tane oli heti valmis myymään omansa.
Lönnqvistin, 67, ura pyöräilyn parissa on ainutlaatuinen. 1960-luvun paras hämeenlinnalainen kilpapyöräilijä saavutti 1970-luvun alkupuolella kymmenkunta TUL:n ja Suomen mestaruutta. Maajoukkue-edustuksia kertyi 49. TUL:n parhaaksi pyöräilijäksi Lönnqvist valittiin jo vuonna 1967.
Erityisesti on jäänyt mieleen raskas Telemarkin ympäriajo Norjassa, jossa Suomen joukkue: Harry Hannus, Mauno Uusivirta, Kari Puisto ja Tauno Lönnqvist sijoittui toiseksi. Henkilökohtaisista kilpailuista makein on Eläintarhan Grand Prix -voitto syksyltä 1975.
Kaikki alkoi autotallista
Tauno ja Raili Lönnqvistin vuonna 1975 alkuaan omakotinsa autotalliin perustama Suomen Urheilupyörä on myynyt yhteensä peräti 45000-50000 polkupyörää. Yritys on kasvanut maan kolmen suurimman polkupyörämyyjän joukkoon. Vuosimyynti on tätä nykyä noin 3000 pyörää.
Liikkeitä on kaksi: Tampereen Kissanmaalla ja Nokialla. Omat riittävät varastot ovat yksi menestyksen salaisuuksista. Asiakkaan pitää kauppiaan mukaan saada sitä, mitä hän tulee hakemaan.
– Ykkösasioita meillä ovat palvelu ja ehdottoman hyvä tavara.
Pyöräkaupan ohessa Lönnqvist on toiminut tallipäällikkönä ja muun muassa maajoukkueen huoltotehtävissä. Tänä syksynä on edessä jälleen kerran matka MM-kisoihin, tällä kertaa pyöräilyn suurmaahan Hollantiin.
Omalla vahvalla pyöräilykokemuksella on ollut iso merkitys Urheilupyörän kasvuun. Yhteydet Italiaan alkoivat opinto- ja osienhakumatkoista ja ovat jatkuneet jo 1970-luvulta alkaen. Italiassa Lönnqvistin ystävät tuntevat hänet Suomen Tanena.
Tällä hetkellä Suomen Urheilupyörä on Bianchi-pyörien ylivoimaisesti suurin jälleenmyyjä Suomessa.
– Kansakoulupohjalta ja ilman kielitaitoakin voi menestyä.
Kotimaisia kilpapyöriä
Ensimmäinen Suomen Urheilupyörän oma pyörämerkki oli Leopard 1970-luvun lopulla. Italialaisista Campagnolon huippuosista valmistettiin Tampereella yhteensä 50-60 kaunotarta. Rungotkin juotettiin kasaan muhviliitoksin Columbus-putkista. Oppia ja esimerkkiä pyöränrakennukseen haettiin Italian-matkoilta. Nykyään kotimainen Leopard on arvokas keräilyharvinaisuus.
Vuonna 2009 Leopardin jäljissä valmistuivat ensimmäiset SUP-pyörien koerungot.
Petri Lönnqvist vastaa SUP-kilpapyörien suunnittelusta ja kokoamisesta ja pitää yhteyttä taiwanilaisiin ja japanilaisiin osatoimittajiin. Valikoimissa ovat myös omat SUP-hiilikuitukiekot.
– Kotimaisuusaste on ainakin 50 prosenttia. Oman tuotannon osuus noin 700 kilpapyörän vuosimyynnistä nousee tänä vuonna 150-200 kilpapyörään, joiden keskihinta on 2000 euroa. Ensi vuodeksi on tulossa ainakin Dura-Ace -luokan sähkövaihteinen huippukilpuri.
Suomen Urheilupyörällä on myös yksi alan suurimmista kotimaisista nettikaupoista.
– Merkittävä osa kaupasta käy netissä. (HäSa)