Uutiset

Urheilussakin tarvitaan myönteisiä esikuvia

Yleisurheilun MM-kisojen jälkeen on urheilukentillä ollut vipinää ja vilskettä. Tommi Evilän pronssin myötä etenkin pituushyppy on lajina saanut uudenlaista hohdetta.

– Kisoilla oli merkitystä lasten ja nuorten liikkumiseen. Juttelin juuri erään liikunnanopettajan kanssa, joka sanoi, että nuoret eivät nykyään malta lähteä urheilukentältä, vaikka liikuntatunti olisi jo loppunut, kertoo Suomen Urheiluliiton nuorisovalmennuspäällikkö Tapio Rajala.

Hänen mielestään Tommi Evilä on mainio esikuva nykyajan nuorille.

– Tommissa on sellaista asennetta ja raikkautta, joka sopii hyvin tähän päivään. Nuoret pystyvät helposti samaistumaan häneen.

Lasten ja nuorten liikkumista edistää ja tarkkailee Nuori Suomi -järjestö. Myös järjestön yhteyspäällikkö Eija Alaja on kuullut, että lapset ja nuoret ovat kisojen jälkeen innostuneet yleisurheilusta.

Hän ei kuitenkaan usko, että urheilumenestyksellä on harrastajamääriin suurta vaikutusta.

– Menestys saattaa kannustaa sellaista lasta, joka miettii, mitä lajia haluaisi harrastaa. Kynnys kokeilla voi madaltua, Alaja pohtii.

Tytöt innostuivat jalkapallosta

Lapset ja nuoret harrastavat liikuntaa enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Samaan aikaan puhutaan kuitenkin lasten ja nuorten fyysisen kunnon rappeutumisesta.

– Tämä johtuu siitä, että arkiliikunta on vähentynyt. Kouluun mennään autolla ja illalla katsotaan televisiota tai pelataan tietokonepelejä. Ei riitä, että käydään pari kertaa viikossa jossain urheiluharrastuksessa, Eija Alaja toteaa.

Vuonna 2002 julkaistun suuren liikuntatutkimuksen mukaan 92 prosenttia 3-18-vuotiaista harrastaa liikuntaa. Heistä 40 prosenttia on mukana jossain urheiluseurassa.

– En usko, että luvuissa on tapahtunut suuria muutoksia. Urheiluseuraan kuuluminen saattaa jopa olla lisääntynyt, Alaja arvioi.

Tutkimuksen mukaan selvästi suosituimmat lajit ovat jalkapallo, pyöräily, uinti, hiihto ja salibandy.

Jalkapallon ja salibandyn suosio on noussut tasaista tahtia. Alajan mukaan molemmat ovat lajeja, joita on suhteellisen helppo ja halpa harrastaa.

– Viime aikoina etenkin tyttöjen futisharrastus on kasvanut valtavasti. Harrastajamäärän kasvuun vaikuttaa varmaan myös naisten jalkapallomaajoukkueen menestys, hän toteaa.

Myös Hämeenlinnassa on huomattu tyttöjen innostus jalkapalloa kohtaan.

– Tyttöjä on tullut enemmän mukaan sekä jalkapalloon että salibandyyn. Ne taitavat muutenkin olla kaupungin suosituimmat lajit, kertoo liikuntatoimen päällikkö Päivi Joenmäki. (HäSa)

Päivän lehti

4.8.2020