fbpx
Uutiset

Urheilusta ei voi maksaa poskettomia

Kaikkien jääkiekkoilun ammattilaissarjojen äiti Pohjois-Amerikan NHL jää kuluvalla kaudella todennäköisesti pelaamatta. Pitkään ja sitkeästi jatkuneet palkkaneuvottelut liigan ja pelaajayhdistyksen välillä päättyivät viime viikon puolivälissä. Sopua yritettiin hieroa uudestaan lauantaina, mutta yhä tuloksetta.

Noin puolet NHL-pelaajista on etsiytynyt pelaamaan Pohjois-Amerikan ulkopuolelle. Myös SM-liigan joukkueet ovat saaneet täydennystä. Huippupelaajien lähtö kesken kauden takaisin olisi ollut kiistatta tappio SM-liigalle, joka saa jatkua entisin voimasuhtein.

Todennäköisesti yleisön mielenkiinto kotimaista jääkiekkosarjaa kohtaan ei ainakaan vähene.

NHL-kauden peruuntumisen vaikutuksia lajille ja ylipäätäänkin ammattilaisurheilulle voidaan vain arvailla.

Ensimmäiseksi kärsivät pelaajat, jotka joutuvat tarkasti arvioimaan, minkälaisin palkkatavoittein jatkoneuvotteluihin on järkevää lähteä.

Palkkakiistassa oltiin lopulta erittäin lähellä sovintoa. Lopullinen kiista käytiin “vain” 6,5 miljoonasta dollarista. Summa vastaa suunnilleen yhden NHL:n huippupelaajan vuosipalkkaa. Muistettava kuitenkin on, että summa on kerrottava NHL:n joukkuemäärällä ja silloin puhutaan jo suuresta rahamäärästä.

Suhteellisuudentaju petti jo vuosia sitten molemmin puolin pahoin, minkä tuloksena huippupelaajien palkat karkasivat pilviin.

Ammattilaisjääkiekkoilu on liiketoimintaa, jota ohjaavat kysynnän ja tarjonnan lait. Laji käy ankaraa taistelua katsojien ja mainostajien mielenkiinnosta useiden muiden suurien ammattilaislajien kanssa.

Jos joukkueiden omistajat eivät saa kaipaamaansa tuottoa, eivät heistä useimmat epäröi luopua kannattamattomasta bisneksestä. On päivänselvää, ettei kenellekään työntekijälle, ei myöskään ammattilaisurheilijoille, kannata maksaa poskettomia korvauksia.

Pohjois-Amerikassa suuren osan yleisön huomiosta lohkaisevat joukkuelajeista amerikkalainen jalkapallo, baseball ja koripallo. Kun NHL-liigaa ei pelata, laji antaa kilpailijoilleen vapaat kädet vallata markkinoita. Koko laji on vaarassa upota unohduksen suohon nimenomaan Yhdysvalloissa. Kanadassa jääkiekko on ykköslaji ja etenkin siellä pelaamatta jäävä kausi on kova kolaus lajin ystäville.

NHL-liiga jatkuu aikaisintaan syksyllä, jos silloinkaan. Kun yksi epävarmuus päättyi, toinen alkoi. Seuraavaksi käydään keskustelua siitä, häviääkö NHL kokonaan ammattilaisurheilun kartalta.

NHL:n katoaminen toisi jääkiekkoiluun oudon tilanteen. Lajin asema maailmanluokan urheiluna heikentyisi vääjäämättä. NHL:n asema on jo nyt saanut pahan kolauksen. Tähän asti julkinen kuva on ollut ihanteellinen, mutta kun kysymys oli rahasta, näyttivät myös ihaillut urheilutähdet karvansa.

Ei jääkiekko Pohjois-Amerikasta kuitenkaan häviä NHL:n ongelmien takia. Lajin huippujen ammattilaissarja alkaa siellä aikanaan. Selvää!kuitenkin lienee, etteivät parhaimmatkaan pelaajat saa enää yhtä huikeita korvauksia kuin edellisten kausien aikana.

Työsulun jatkuminen päättää todennäköisesti monen kokeneen, ja kalliin, jääkiekkoilijan uran. Vaarana onkin, että pelien jatkuessa pelaajavirta Euroopasta Pohjois-Amerikkaan yhä vaan kiihtyy. Ei NHL:n pelaamattomuus ole etu eurooppalaisille sarjoille kuin hetkellisesti.

Ura NHL:ssä on monen suomalaisenkin jääkiekkojuniorin kaukainen, mutta silti monen esimerkin valossa todellinen unelma.

Tuskin kovakaan palkka Venäjän liigassa on yhtä houkutteleva jääkiekkoilijalle kuin legendaarinen Stanley Cup.

Menot