Kolumnit Uutiset

Urkintalaki nousi taas haudastaan

Laki verkkovalvonnasta on kuin kehnon kauhuelokuvan pahis. Aina kun sen uskotaan jo kuolleen lopullisesti, se ponnahtaa jälleen kerran jostain esiin piinaamaan viattomia.

Lähes kaikkien muiden paitsi suojelupoliisin ja puolustusvoimien vihaaman idean on tällä kertaa manannut esiin Juha Sipilän (kesk.) hallitus, joka jo valmistelee lakia.

Hallituksen monesta pöyristyttävästä ideasta tämä perustuslailla ja viestintäsalaisuudella pöytää pyyhkivä ehdotus on pöyristyttävin, mutta jostain syystä se ei ole saanut kansalaisia marssimaan kaduilla.

Myyräntyötä urkinnan arkipäiväistämiseksi tehdään jo monella rintamalla, sillä toiminnalla on huono imago.

Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry:n blogissa IT-yritys Atean teknologiajohtaja Pete Nieminen kirjoittaa tietosuojan ja yksityisyyden suojan olevan digitalisaation aikana vanhentuneita käsitteitä, joista on luovuttava. Yksityistä tietoa ei hänen mukaansa enää ole.

Jos näin on, niin miksiköhän Pete ei liittänyt henkilötunnustaan tai pankkitilinsä numeroa kirjoitukseensa? Puhumattakaan siitä, että avoimuuden ja digitalisaation hyötyjen nimissä hän olisi antanut meille kaikille pääsyn kalenteriinsa, sähköposteihinsa sekä nettiselaimensa sivuhistoriaan.

Atea muuten valittiin vain vajaata viikkoa ennen kirjoituksen julkaisua puolustusvoimien tietojärjestelmien ainoaksi toimittajaksi. Yli 50 miljoonan euron sopimuksella ei tietenkään liene mitään tekoa tämän äkillisen ja julkisen urkintamyönteisyyden kanssa.

Urkinnalla on myös kansantaloudellinen hintansa. Venäläinen Yandex ja amerikkalainen Google toivat palvelinkeskuksensa Suomeen, koska naapurimme Ruotsi ja Venäjä käyvät systemaattisesti läpi kaiken datan.

Samasta syystä Suomen valtiokin on parhaillaan rakentamassa omaa datayhteyttä Ruotsin ohi suoraan Keski-Eurooppaan.

Avoin ja urkkimaton yhteiskunta on ollut meille kilpailuetu, jonka Sipilän hallitus haluaa nyt tietoisesti tuhota.

Tähänkään asti Suomessa ei ole oltu voimattomia, sillä viranomaiset saavat jo nyt lepsusti lupia tietoliikenteen tutkimiseen.

Urkintalaki poistaisi viimeisenkin laillisuusvalvonnan, josta sentään jää jotain dokumenttia virkavastuulla tehdyistä päätöksistä – vaikkakin vuosikymmeniksi salattuina.

Nyt viranomaiset haluavat täyden vapauden ilman mitään vastuuta.

Päivän lehti

3.4.2020