Uutiset

Urpilaiselta arvattava siirto

SDP:n puoluejohtaja Jutta Urpilaisen vaatimus ”sadan tonnin klubin” verotuksen kiristämisestä sähköisti hallituksen ilmapiiriä. Vastaansa valtiovarainministeri sai heti kokoomuksen, jossa liputetaan arvonlisäveron korotukselle.

Urpilainen teki odotetun avauksen juuri odotetulla hetkellä. Yli 100 000 euroa ansaitsevien ”solidaarisuusvero” on kortti, jota demarit käyttävät hallituksen ensi vuoden budjetin tulopuolta koskevissa neuvotteluissa.

Puoluejohtaja Urpilaisen esitys oli sikäli jopa poikkeuksellisen suoraselkäinen, että hän ilmoitti selvän tulorajan, jonka ylittävien verotaakkaa hän haluaa kasvattaa. Demareiden papereissa noin 8 400 euroa kuukaudessa ansaitseva on suurituloinen.

Rajanvedosta huolimatta avaus on lähinnä sohaisu. SDP ei ole määritellyt kuinka paljon hyvätuloisten verotusta tulisi tiukentaa ja kuinka paljon tätä kautta olisi kerättävissä lisätuloja valtion kassaan.

Mielenkiintoista on jo se, ettei Urpilainen vetänyt rajaa 90 000 tai 110 000 euron vuosituloihin. 100 000 euron ”tasaraha” kielii siitä, että vaatimus ei perustu niinkään laskelmiin vaan siihen, että sitä on helppo markkinoiden hyväntuloisten kerhon pääsylippuna.

Veronkorotus koskisi noin 35 000 palkansaajaa. Joukko on pieni ja on selvää, että veronkorotus ei ratkaise maan talousongelmia. Tämän myös Urpilainen myöntää.

Sosiaalidemokraattinen ajattelu lähteekin periaatteesta. Kuinka paljon kysymys on Wahlroos-verosta ja kuinka paljon kateusverosta, sitä on mahdoton määritellä.

Urpilaisen veroajattelu ei ole nykyaikaista. Pohja on ja pysyy siinä näkökulmassa, että verorasitus on määrättävä maksukyvyn mukaan ja nyt on paikka riman nostamiseksi yhteisissä taloustalkoissa.

Sosiaalidemokraattisen veropolitiikan katse on kapea, koska puolue ei taivu laskemaan hyvätuloisia hyviksi kulutusverojen maksajiksi. Hyvätuloiset kuluttavat ja kulutusveroissa tämäkin vero on sidottu maksukykyyn! Kalliista autosta menee paljon enemmän veroa kuin halvasta.

Urpilaisen mallilla olisi kerättävissä ehkä 50 miljoonan euron lisätulot valtiolle. Summan arviointi on vaikeaa, sillä myös tällä ratkaisulla olisi kielteisiä seurauksia – palkkaverotuksen tiukennus tapaa kurittaa kulutusta.

”Sadan tonnin klubin” verotus kirpaisisi siihen kuuluvia, hallituksen talousratkaisuissa asia kutistuu väistämättä pieneksi. Näin siksi, että valtiontaloudessa tulojen ja menojen tasapainottamisessa pelissä ovat miljardit eurot.

Puoluejohtaja Urpilaisella oli puolueensa puheenjohtajapäivillä muitakin vaihtoehtoja: hän olisi voinut edes pehmentää puolueensa edelleen kovin kielteistä kantaa arvonlisäveron korotukseen.

Arvonlisäverotuksen tiukennus on yhä SDP:lle painajainen. Yleisen ja kaikkia koskevan kulutusveron korotus kaappaisi keskituloiset massat mukaan taloustalkoisiin. Verotulojen kasvattamisessa ratkaisevassa roolissa ovat juuri keskituloiset.