fbpx
Uutiset

USA ja Venäjä neuvottelevat ydinaseista Suomessa maanantaina, presidentti Niinistö ja ulkoministeri Haavisto tapaavat maiden edustajat

Yhdysvallat ja Venäjä neuvottelevat Helsingissä jatkosta ydinaseita rajoittavalle Uusi Start -sopimukselle. Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä pitää epätodennäköisenä, että osapuolet pääsevät sopuun jatkoajasta ydinsopimukselle.
Suomi oli kokouspaikkana myös vuoden 2018 heinäkuussa, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin (kolmas vasemmalta) ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (toinen vasemmalta) tapasivat Helsingissä. Kuva: ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN
Suomi oli kokouspaikkana myös vuoden 2018 heinäkuussa, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin (kolmas vasemmalta) ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (toinen vasemmalta) tapasivat Helsingissä. Kuva: ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

Yhdysvallat ja Venäjä käyvät maanantaina ydinaseita koskevia neuvotteluja Helsingissä. Lännen Median tietojen mukaan neuvottelut kestävät yhden päivän.

– Yhdysvaltain ja Venäjän kesällä Wienissä alkanut keskustelukierros strategisesta vakaudesta ja ydinasevalvonnasta jatkuu maanantaina Helsingissä, Tasavallan presidentin kanslia (TPK) tiedotti sunnuntaina.

Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä on ensi helmikuussa raukeamassa vuodesta 2011 voimassa ollut Uusi Start -sopimus, joka rajoittaa venäläisten ja yhdysvaltalaisten ydinaseiden määrää.

Maat pyrkivät neuvottelemaan sopimukselle nyt jatkoaikaa.

TPK kertoo, että Venäjää edustajaa neuvotteluissa varaulkoministeri Sergei Rjabkov. Yhdysvaltain edustajana taas on suurlähettiläs Marshall Billingslea.

Yhdysvallat ja Venäjä kävivät neuvottelua samoista asioista Suomessa myös vuonna 2017.

Presidentti ja ulkoministeri tapaavat vierailijat

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa TPK:n mukaan Venäjän ja Yhdysvaltain edustajat näiden käymien neuvotteluiden jälkeen maanantaina.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vahvistaa Lännen Medialle, että hän tapaa niin ikään Venäjän ja Yhdysvaltain edustajat heidän Suomen vierailunsa aikana.

Tieto tapaamisesta tuli julki sunnuntai-iltana Venäjän valtion uutistoimisto Tass:in kautta. Sen jälkeen presidentinkanslia tiedotti tapaamisesta.

Kulisseissa neuvotteluja on todennäköisesti valmisteltu pitkään.

Sunnuntai-iltana tapaamisen yksityiskohdista ei kerrottu julkisuuteen juurikaan lisätietoja esimerkiksi tapaamispaikasta tai neuvotteluryhmien koosta.

Reuters: Venäjä ei usko sovun syntyvän

Uusi Start -sopimus on viimeinen merkittävä Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen aseistariisumissopimus.

Sopimusta on mahdollista jatkaa viidellä vuodella, jos molemmat osapuolet suostuvat siihen. UutistoimistoReutersin mukaan Venäjä ei usko, että maat pääsevät sopuun jatkoajasta.

Neuvottelut ovat Reutersin mukaan tilanteessa, jossa Venäjä ei hyväksy Yhdysvaltojen asettamia ehtoja sopimuksen jatkamiselle.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat neuvotelleet sopimuksen jatkoajasta useita kertoja, viimeksi elokuussa Wienissä.

Aikaisemmin osapuolten ydinaseiden määrää rajoitti myös Yhdysvaltojen ja Venäjän solmima, keskimatkan ohjukset kieltävä INF-sopimus.

Yhdysvallat kuitenkin vetäytyi sopimuksesta viime vuoden elokuussa. Yhdysvallat syytti tuolloin Venäjää sopimusrikkomuksista. Venäjä puolestaan kiisti rikkomukset.

Trump ja Putin Helsingissä kaksi vuotta sitten

Suomi valikoituitapaamispaikaksi myös heinäkuussa vuonna 2018, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin neuvottelivat Helsingissä.

Presidentit neuvottelivat Helsingin Finlandia-talossa. Keskusteluiden sisällöstä kerrottiin julkisuuteen varsin vähän, mutta käsiteltävänä olivat ainakin ydinasesopimukset sekä Venäjän ja Yhdysvaltojen suhde.

Tasavallan presidentti Niinistö arvioi tuolloin, että Suomi valittiin kokouspaikaksi, koska Suomella on ollut pitkään hyvät suhteet sekä Yhdysvaltoihin että Venäjään.

Kevättalvella 2018 Suomessa tapasivat Etelä- ja Pohjois-Korean edustajat.

Menot