fbpx
Uutiset

USA karkottaa nopeasti satoja lapsisiirtolaisia koronaviruspandemian vuoksi

Normaalisti lapset saisivat jäädä maahan odottamaan maahanmuuttotuomioistuimen päätöstä.
Meksikon kansalliskaartin jäsen vartioi Matamorosin pakolaisleiriä lähellä Yhdysvaltain rajaa viime helmikuussa otetussa kuvassa. Kuva: epa08414389
Meksikon kansalliskaartin jäsen vartioi Matamorosin pakolaisleiriä lähellä Yhdysvaltain rajaa viime helmikuussa otetussa kuvassa. Kuva: epa08414389

Yhdysvallat karkottaa nopeasti satoja lähinnä Keski-Amerikasta tulleita lapsisiirtolaisia, jotka normaalisti saisivat jäädä sukulaistensa luo odottamaan maahanmuuttotuomioistuimen päätöstä. Syynä tähän on koronaviruksen pelko.

Asiasta kertovat Guardian-lehti ja uutistoimisto AP.

Monet nuoret siirtolaiset ja turvapaikan hakijat ovat uineet rajajoki Rio Granden yli ja kadonneet Texasin puolelle tiheään pusikkoon. Useimmat heistä ovat oman onnensa nojassa.

Toiset ovat tulleet vanhempiensa kanssa Meksikon puolella sijaitsevista pakolaisleireistä, nuorimmat ovat kymmenenvuotiaita.

Viruksen leviäminen yritetään estää karkotuksilla

Presidentti Donald Trumpin hallinto on päättänyt karkottaa heidät nopeasti koronaviruspandemian vuoksi tehdyn hätätilajulistuksen nojalla. Huhtikuussa alaikäisiä karkotettiin 600.

Karkotukset on tuorein osa hallinnon toimia lapsisiirtolaisten tulon estämiseksi. Muita vastaavia ohjelmia on ollut sittemmin kumottu “nollatoleranssi-politiikka”, joka johti tuhansien siirtolaisperheiden hajottamiseen.

Rajaviranomaiset sanovat, että heidän pitää rajoittaa turvapaikkahakemuksia ja rajanylityksiä pandemian aikana viruksen leviämisen estämiseksi. Siirtolaisten oikeuksia ajavien mukaan tämä on tekosyy ohittaa liittovaltion lait, joilla lapsia suojellaan.

AP:n haastattelemat kaksi hiljattain karkotettua teiniä kertovat rajavartijoiden sanoneen heille, että heidän ei anneta hakea turvapaikkaa. Heidät vietiin selleihin, heiltä otettiin sormenjäljet ja heidän terveydentilansa tutkittiin.

Neljän päivän päästä heidät lennätettiin takaisin kotimaahan Guatemalaan. AP ei kerro lasten nimiä heidän yksityisyytensä suojelemiseksi.

Vuoden 2008 lapsikaupan estävän lain ja liittovaltion tuomioistuimen ennakkopäätöksen mukaan muista maista kuin Kanadasta ja Meksikosta tulevien lapsien pitää saada oikeusapua eikä heitä saa heti karkottaa.

Heidät pitää myös päästää Yhdysvalloissa olevien sukulaistensa luo tai heidän oleskeluaan pitää rajoittaa mahdollisimman vähän. Sääntöjen tarkoitus on estää lapsien kaltoin kohtelu tai joutuminen rikollisten käsiin.

Menot