fbpx
Uutiset

USA lähettää lisää joukkoja Lähi-itään

Syyt ovat lisäjoukkoihin ovat "puolustukselliset" – Iranin syyllisyydestä tankkeri-iskuihin uutta kuvamateriaalia.
Pentagon on julkistanut kuvan, jossa sen mukaan Iranin vallankumouskaartin partiovene on juuri poistanut räjähtämättömän miinan japanilaisen Kokuka Courageous -tankkerin kyljestä. Kuva: US DEPARTMENT OF DEFENSE HANDOUT
Pentagon on julkistanut kuvan, jossa sen mukaan Iranin vallankumouskaartin partiovene on juuri poistanut räjähtämättömän miinan japanilaisen Kokuka Courageous -tankkerin kyljestä. Kuva: US DEPARTMENT OF DEFENSE HANDOUT

Yhdysvallat lähettää noin tuhat sotilasta Lähi-itään. Puolustusministeri Patrick Shanahanin mukaan päätös amerikkalaisjoukkojen lisäämisestä on “puolustuksellinen” ja vastaus Iranin suunnalta tulevaan uhkaan.

Shanahan ei kertonut tarkempia tietoja siitä, mihin joukot sijoitetaan.

Viime kuussa presidentti Donald Trump ilmoitti 1 500 amerikkalaissotilaan lähettämisestä Lähi-itään. Tuolloin hyökättiin neljään öljytankkeriin. Iskujen tekijä ei ole selvinnyt.

Jännitteet Yhdysvaltain ja Iranin välillä ovat kasvaneet selvästi viime torstaista saakka. Tuolloin kahteen öljytankkeriin iskettiin Omaninlahdella. Yhdysvallat syytti näistä ja toukokuun iskuista Irania.

Yhdysvaltain puolustusministeriö julkaisi uutta video- ja kuvamateriaalia, joka sen mukaan todistaa Iranin osallisuuden viime torstain iskuihin norjalaista Front Altair – ja japanilaista Kokuka Courageous -tankkeria vastaan.

Yhdysvaltain mukaan kuvat todistavat operaatiosta, jossa Iranin vallankumouskaarti käy hakemassa räjähtämättömän miinan japanilaisaluksen kyljestä. Todisteet haluttiin hävittää, Pentagon sanoo.

Kuvat on Pentagonin mukaan ottanut Yhdysvaltain laivaston MH-60R -helikopteri.

Iranin armeijan komentaja, kenraalimajuri Mohammad Baqeri kielsi maanantaina jyrkästi, että Iranilla olisi mitään tekemistä tankkeri-iskujen kanssa. Samalla hän sanoi, että jos Iran päättäisi sulkea kapean Hormuzinsalmen laivaliikenteeltä, tekisi se sen julkisesti.

Iranin turvallisuusneuvoston pääsihteeri Ali Shamhani sanoi, että Iran on vastuussa Persianlahden turvallisuudesta. Hän kehotti Yhdysvaltoja lähtemään alueelta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi sunnuntaina, että Yhdysvallat ei halua sotaa Iranin kanssa mutta että se on valmis kaikkiin tarpeellisiin toimiin Lähi-idän merireittien turvaamiseksi.

Yhdysvaltain ja Iranin suhteet ovat huonontuneet Trumpin presidenttikauden alusta saakka.

Menot